Ministrul Educatiei: Oficiala Masura de Ultima Ora cu Schimbari pentru Scoli

Ministrul Educatiei Oficiala Masura Ultima Ora Schimbari Scoli

Ministrul Educatiei a confirmat o masura extrem de importanta care va aduce foarte multe schimbari pentru toate scolile din Romania, si milioane de elevi, el spunand ca doua legi noi ar urma sa fie adoptate in 2022 pentru a imbunatati procesul educational in toata tara.

Ministrul Educatiei vorbeste de ceva vreme despre o noua lege a educatiei, insa vor fi doua, inclusiv una pentru invatamantul preuniversitar, iar aceasta va avea impactul cel mai mare pentru milioanele de elevi din toata tara care urmeaza zilnic cursurile unitatilor de invatamant.

“Avem concluziile unui proiect care a beneficiat de cel mai larg proces de consultare, Romania Educata, in care au fost implicati toti cei care au avut ceva de spus in educatie, sau au considerat ca au ceva de spus in educatie, si pe baza acestor concluzii exista un proiect de tara caretradus intr-o lege, si sunt convins ca vom face acest lucru.

Cred ca e bine sa separam lucrurile, avand in vedere specificul pronuntat al invatamantului superior, care beneficiaza de autonomie, care are tot felul de lucruri specifice, de partea de invatamant preuniversar. Deci o lege a educatiei nationale, si o lege a invatamantului preuniversitar.

In momentul in care vom reusi sa avem un schelet, o serie de idei de baza, atunci vom incepe un proces de consultare pe marginea acestui set de idei de baza, adica sa avem un punct de pornire, asteptarea este mare. Este o provocare extraordinara, dar insist sa o realizam.

A fost un subiect mult discutat, admiterea la liceu, intr-un fel, sau in alt fel, sau modul de sustinere a bacalaureatului. Daca vom avea anul acesta o lege, nu vor fi schimbari peste noapte, nu va afecta generatia de acum. Cei care vor incepe clasa a 9-a dupa adoptarea unei noi legi, vor urma tot ciclul de 4 ani de formare, si abia dupa aceea vor da un bacalaureat diferit prevazut de o noua lege. Nu va genera schimbari bruste.

Avem o infectare mai pronuntata in special in randul personalului din invatamant. Am discutat si cu Alexandru Rafila si am observat un trend descendent in randul copiilor internati in spitale, dar si faptul ca nu s-a depasut pragul de 75% pentru pacientii COVID-19 internati in spitale.”