Masurile Anuntate de Alexandru Rafila Privind Purtarea Mastilor in Public

Purtarea mastii in spatiile publice deschise ramane in continuare obligatorie, masura in sine nefiind neconstitutionala, iar ministrul Rafila spune ca va exista o adaptare a actelor normative prin care aceasta masura, dar si altele, sunt impuse in toata Romania.

Avand in vedere ca decizia CCR de ieri privind neconstitutionalitatea masurii nu vizeaza masura in sine, ci modul de adoptare a actului prin care e impusa, problema e doar de obtinerea tuturor avizelor necesare, ceea ce se va intampla in urmatoarele saptamani, daca va fi necesar.

“Eu nu pot să vă răspund în numele Guvernul României. Ministerul Sănătății va adapta actele normative în vigoare. Există un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Administrației și Internelor, care va fi adaptat în funcție de decizia Curții Constituționale, însă, în mod evident, în urma monitorizării situației epidemiologice, dacă transmiterea comunitară se dovedește intensă și numărul de cazuri la secțiile de terapie intensivă rămâne ridicat.

Deocamdată nu avem semne de reducere, mai puțin la copii, ați văzut că acolo numărul de cazuri a scăzut, și cazurile generale și cazurile de la terapie intensivă – atunci Guvernul României va lua decizia, așa cum vă spuneam, care să răspundă nevoii de protecție a sănătății populației.

Ordinul comun trebuie adaptat deciziei Curţii Constituţionale, care a invalidat, practic, ordonanţa de urgenţă, dar la nivelul Guvernului se va lua decizia corectă, în funcție de momentul în care hotărârea Curții Constituționale este publicată. Repet, nu discutăm despre decizia Ministerului Sănătății. Ordonanța este dată de Guvernul României.”