Ministrul Educatiei: Scolile Vizate de o Noua Masura Oficiala Importanta

Ministrul Educatiei Scolile Noua Masura Oficiala Importanta

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o noua masura oficiala foarte importanta pentru scolile din Romania, ea venind ca o una care era necesara pentru foarte multi oameni, iar asta pentru ca un ordin creat pentru a ajuta oamenii sa recupereze invatamantul primar a fost prezentat romanilor.

Ministrul Educatiei vorbeste in acest ordin despre moduli in care ar trebui sa functioneze un program numit “A doua sansa”, unul foarte important pentru cei care vor sa recupereze acea parte din educatia primara pe care au pierdut-o, iar mai jos aveti cateva dintre aceste prevederi.

“Programul „A doua șansă” — învățământ primarare ca scop sprijinirea copiilor, tinerilor sau adulților pentru recuperarea învățământului primar, fiind adresat persoanelor care depășesc cu 4 ani vârsta corespunzătoare clasei și care, din diferite motive, nu au absolvit acest nivel de învățământ până la vârsta de 14 ani.

Clasele din Programul „A doua șansă” — învățământ primar se pot constitui cu un număr minim de 10 cursanți și un număr maxim de 16 cursanți. Situațiile excepționale care nu se încadrează în aceste prevederi se aprobă de către inspectoratul școlar, cu respectarea prevederilor legale. Pe parcursul duratei standard a programului este permisă funcționarea claselor sub sau peste efectivul prevăzut la constituirea lor, în scopul asigurării continuității programului de pregătire individualizat al elevilor.

Prin Programul „A doua șansă” — învățământ primar se pot organiza formațiuni de studiu pentru școlarizarea minorilor și tinerilor din centrele de reeducare, a persoanelor din penitenciarele pentru minori și tineri, precum și a persoanelor din penitenciarele pentru adulți.

Prin Programul „A doua șansă” — învățământ primar se pot școlariza și străini minori, tineri și adulți care au dobândit protecție internațională sau un drept de ședere în România, precum și cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și cetățeni ai Confederației Elvețiene.

Cursurile pot fi planificate într-un orar flexibil — dimineața, după-amiaza sau seara, sâmbăta sau duminica, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, conform deciziei luate de consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, după consultarea cursanților înscriși în program. În fiecare unitate de învățământ în care funcționează Programul „A doua șansă” — învățământ primar, consiliul de administrație numește un coordonator al Programului „A doua șansă” atât pentru învățământul primar, cât și pentru învățământul secundar inferior.”