Ministrul Sanatatii: Anunt de Ultima Ora, Cand Ridica Restrictiile si Urmatorul Val

Ministrul Sanatatii Anunt Ultima Ora Cand Ridica Restrictiile Urmatorul Val

Ministrul Sanatatii a facut un foarte important anunt de ultima ora pentru milioanele de romani din toata tara, iar asta pentru ca el a dezvaluit pentru toata lumea in mod oficial cand ar trebui sa se ridice restrictiile in tara noastra, dar si ce se va intampla in urmatorul val pandemic.

Ministrul Sanatatii explica mai clar care este primul pas care trebuie sa fie facut inainte ca restrictiile sa fie ridicate in Romania, dar si cum ar trebui sa se desfasoare lucrurile in urmatorul val pandemic prin care Romania va trece cu siguranta, cel mai probabil din toamna.

“Si eu imi doresc sa avem sarbatorile de Paste fara restrictii in Romania. Sunt circa 1800 de paturi alocate la ATI, e nevoie ca sub 50% sa fie ocupate pentru a se putea face un prim pas care ridicarea masurilor de restrictie care au fost impuse in Romania pana acum.

Starea de alerta nu este in atributia ministerului, si nu pot sa fac astfel de angajamente (n. red. privind ridicarea ei), sau sa dau astfel de raspunsuri. Raspunsurile le voi da, daca voi fi imputernicit in acest sens, in numele Guvernului Romaniei, ca reprezentant al ministerului, sau domnul prim-ministru va poate confirma acest lucru.

Totdeauna trebuie sa pui in balanta, asa cum punem si la infectia gripala, posibilitatea aparitiei unei epidemii, sau a unui nou val pandemic, daca discutam despre aceasta tulpina. Pe masura ce va trece timpul, cred ca vom putea sa va dam mai multe detalii din doua puncte de vedere.

Sa vedem ce se va intampla in ceea ce priveste emergenta tulpinilor nou aparute, adica apar tulpini noi permanent, dar ele nu au putere, adica nu au o transmisibilitate care sa puna probleme. Deocamdata nu stim, tulpini noi vor aparea, nu stim daca vor fi tulpini noi transmisibile, sa vedem daca tulpinile care apar sunt neutralizate de anticorpii pe care populatia ii are.

Sigur ca putem pune pe hartie un scenariu, stim ce avem de facut, dar nu cred ca ar trebi sa ne punem problema unui nou val pandemic, adica el va exista, dar nu a unui val pandemic care sa puna probleme sistemului de sanatate publica, in general, si amenintarii afectarii vietii economice si sociale in Romania, cred ca asta e important, imbolnaviri vor mai fi”