Ucraina: Declaratii de Ultima Ora ale Prim-Ministrului Romaniei

Ucraina a fost in centrul dclaratiilor de ultima ora facute de catre prim-ministrul Romaniei in aceasta seara, iar asta deoarece situatia de acolo este extrem de grava, armata Rusiei reusind sa patrunda adanc in interiorul tarii, ceva ce ne arata cat de in detaliu a fost gandita invazia.

Ucraina lupta cu armata sa, iar Nicolae Ciuca spune ca Romania nu va fi implicata in razboiul pe care l-a pornit Rusia, ceva ce am tot auzit astazi, inclusiv de la presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, astfel ca din acest punct de vedere nu ar trebui sa existe temeri.

“Nicolae-Ionel Ciucă: Am participat, astăzi, la ședința CSAT convocată de președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca urmare a agresiunii militare ilegale ruse și a violenței armate masive împotriva Ucrainei.

Avem de-a face cu o agresiune neprovocată, împotriva unui stat suveran și independent, membru al ONU. Federația Rusă a ales forța armată pentru a atinge obiective politice revizioniste.

România condamnă cu fermitate atacul armatei ruse, care a făcut deja nenumărate victime și pune în pericol siguranța și viața oamenilor nevinovați.
Suntem în permanent dialog cu aliații noștri din NATO și partenerii europeni. Susținem oprirea imediată a agresiunii militare, care să dea șansa reluării eforturilor diplomatice.

Am convocat, astăzi, la Guvern, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Principalele responsabilități ale task-force-ului sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice.

Structurile guvernamentale responsabile sunt pregătite, totodată, să asigure măsurile necesare pentru preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiați. Suntem solidari cu poporul ucrainean și suntem gata să acordăm ajutor umanitar celor aflați la nevoie.

Monitorizăm situația cetățenilor români din Ucraina, cărora suntem pregătiți să le oferim asistență consulară și sprijin prin celula de criză inter-instituțională din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Îi asigur pe cetățenii români că beneficiem de cele mai puternice garanții de securitate din istoria noastră. În aceste momente dificile, alături de aliații noștri din NATO, mai ales prin prisma Parteneriatului Strategic cu SUA, precum și împreună cu partenerii noștri din UE, facem parte din cea mai solidă umbrelă de protecție generată de democrațiile lumii. Securitatea și siguranța cetățenilor români nu sunt afectate sub nicio formă.”