Valeriu Gheorghita: Atentionare si o Veste Buna pentru Milioane de Oameni

Valeriu Gheorghita transmite o atentionare, dar are si o veste foarte buna, pentru milioane de oameni din intreaga tara, iar asta deoarece mediul militar spune in primul rand ca oamenii trebuie sa se protejeze cat mai bine impotriva unei posibile infectari in aceasta perioada.

Valeriu Gheorghita spune deasemenea faptul ca avand in vedere numarul mare de persoane care sunt vaccinate, sau au trecut prin boala, pana acum, e de asteptat ca pandemia sa isi piarda din putere in urmatoarele luni, astfel incat urmatorul val sa nu mai fie atat de puternic.

“După modelul gripei sezoniere, fiecare spital a trebui să aibă o rezervă, saloane dedicate pentru astfel de cazuri și este foarte important să fim atenți la măsurile de prevenire a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 între pacienți sau invers, de la pacienți la personalul medical și invers.

Practic, respectarea precauțiunilor standard pe care noi le știm și anume folosirea corectă a echipamentelor de protecție, igiena mâinilor, igiena respiratorie, tot ceea ce am învățat în această perioadă și pe care colegii noștri sunt deja obișnuiți să le impună și să le respecte.

Sunt peste 10 miliarde de doze de vaccin administrate la nivel global, peste 60% din populația lumii a primit în momentul de față cel puțin o doză de vaccin. Cu siguranță, toate acestea la un loc vor contribui în ultima instanță la stingerea pandemiei și la intrarea într-o stare de normalitate în care virusul va circula și probabil se va și defini un caracter sezonier.

In care, mai ales în sezonul rece, când există toate condițiile îndeplinite de creștere a transmisibilitate și a infecțiozității, vom înregistra aceste cazuri cu impact în mod deosebit asupra celor mai vulnerabili.

Acest proces de evaluare continuă periodic, practic la cel puțin două săptămâni se evaluează activitatea centrelor de vaccinare și acolo unde se consideră oportun, unde se poate asigura accesibilitatea la vaccinare prin alte mijloace, cum ar fi prin medici de familie, ne dorim în continuare să reducem din activitatea centrelor atâta timp cât acestea nu mai au adresabilitate.”