Ministrul Educatiei: Marile Schimbari de Ultima Ora Confirmate pentru Scoli

Ministrul Educatiei a confirmat in mod oficial o serie de schimbari mari care vor fi facute pentru milioane de elevi in scolile din toata Romania, iar asta pentru ca ele sunt prezentate ca necesare pentru ca, in final, actul educational sa fie unul de cea mai buna calitate.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre faptul ca trebuie atrasi noi profesori competenti in scoli, ca trebuie modificat procesul de titularizare, dar si ca bacalaureatul va fi modificat, insa ne explica si cand vor da primii elevi examenele in acest nou format.

“In scoala, mult timp de acum incolo, profesorul va avea rolul determinat. Este nevoie de o formare a profesorilor, este nevoie de o atragere de cadre didactice competente in sistem. Pentru acest lucru este nevoie si de o salarizare atractiva, si de redarea prestigiului profesiei didactice.

Prestigiu care, din pacate, de multe ori pe buna dreptate, a fost puternic afectat. Vedem cadre didactice, pentru ca pe parcursul crizei sanitare nu doar elevii au avut dincolo de pierderile educationale si tulburarile socio-emotionale, dar si profesorii au avut genul asta de probleme.

Si modalitatea de titlularizare in invatamant este un aspect care trebuie avut in vedere, tocmai in ideea de a putea atrage acele resurse umane care sunt intr-adevar competente si care au chemare pentru profesia de dascal. Ele trebuie sa fie sustinute, e clar ca e nevoie de o schimbare si la nivelul acestui sistem de titularizare, dupa cum e clar ca e nevoie de o schimbarea modului de sustinere a Bacalaureatului.

Bacalaureatul ar putea fi schimbat, dar pentru a nu induce niciun fel de idei false, precizez de la bun inceput, bacalaureatul da, trebuie sa fie altfel, dar dupa ce elevii au parcurs un intreg ciclu. Cu alte cuvinte, daca vom avea anul acesta o lege a educatiei nationale care sa prevada schimbarea, abia dupa 4 ani vom avea prima serie de tineri care vor sustine examenul intr-un format nou.

E nevoie de parcurgerea unui intreg ciclu, e nevoie de o pregatire intr-un context in care sa cunosti toate regulile jocului. Nu vor fi schimbari peste noapte, dar rezultatele se vor putea vedea in educatie exclusiv pe termen mediu si lung.”