Ministrul Apararii: Anunt de Ultima Ora, Masura Extrem de Importanta pentru Romania

Ministrul Apararii anunta o masura extrem de importanta care a fost luata pentru Romania, si una despre care toti romanii ar trebui sa stie chiar in momentul de fata pentru ca suntem cu totii vizati de deciziile NATO pentru a trimite grupuri de lupta in tara, iar ele ar urma sa ramana aici fara intrerupere.

Ministrul Apararii spune deasemenea ca aceasta ar putea fi o masura premergatoare stabilirii de baze militare ale NATO in tara noastra, insa ramane de vazut cand si cum ar putea fi luata aceasta decizie, razboiul din Ucraina influentand foarte mult aceste tipuri de masuri extrem de importante.

“Este o pregatire, intr-adevar, aceasta este o decizie pe care probabil se va lua in viitor, este o decizie sensibila, si asta pentru ca tine si de limbaj. Am participat la o dezbatere la NATO destul de puternica in care unele tari spun ca nu suna bine “permanent”, pentru ca ar insemna sa spui ca razboiul este permanent.

Si atunci se va numi o forta de rotatie, sau asa ceva, dar putem sa consideram ca este o intarire care va fi pentru mult timp, cel putin aceasta. Daca pana acum am avut battlegroup-uri care au venit in Romania avand Franta ca natiune cadru, acesta este un alt concept, din forta de vigilenta NATO, nu are caracter permanent in acest moment.

Nu este exclus sa se stabileasca faptul ca si aceste forte sa faca parte dintr-o configuratie militara defensiva aici, dar este bine ca vom avea aceasta intarire cu battlegroup-uri si in Ungaria, si in Slovacia, deci va fi o intarire si ca perspectiva strategica, si ca operatiune gandita.

Nu inseamna ca aceste battlegroup-uri sunt singurii soldati care participa la aceasta zona de intarire a flancului estic, ci mai avem evident si cei 300 de soldati ai fortelor aeriene, ai escadrilelor care au fost aduse de catre americani, de germani, sau italieni, si evident ca toate fortele din Europa, de pe portavioane supravegheaza acest flanc estic.

Vorbim despre politia militara care poate sa fie facuta din orice tara, deci este o intarire serioasa si eficienta a flancului, asa cum si-a dorit intotdeauna Romania. Este o zona solida, nu numai de conceptul anterior de securitate colectiva, acum este vorba stabilirea conceptului strategic al NATO din iunie, aparea colectiva devenind un element fundamental.”