Ministrul Apararii: Masurile de Ultim Moment cu Impact Mare pentru Romania

Ministrul Apararii face un anunt de ultima ora cu privire la masurile importante care sunt necesare in Romania in perioada imediat urmatoare, iar asta pentru ca autoritatile au stabilit deja investitii pentru cumpararea de tehnica militara pentru Armata Romaniei pana in 2040.

Ministrul Apararii vorbeste si despre masurile importante care au fost stabilite si la nivel european privind inzestrarea armatelor tarilor membre, si despre ceea ce este cerut de catre Romania acum, mai exact efectuarea de achizitii in tandem cu alte tari din UE pentru a cumpara simultan aceeasi tehnica militara.

“Romania are un plan extins care se numeste “Armata 2040”, si care are trei perioade: 2021 – 2026, 2026 – 2032, 2032 – 2040. Este adaptat conform situatiei care se prevedea ca va fi, documentul este bine ancorat in realitate, pentru ca era una dintre temele cu care Romania incerca sa sensibilizeze NATO, ca exista posibilitatea de a avea conflict in apropiere.

Noi intuiam ceea ce poate face Rusia in aceasta zona, iar asta inseamna ca avem niste programe de inzestrare pe care le avem in acest moment, iar unele dintre ele ar putea fi devansate, daca incepand de la anul vom reusi, si cred ca Parlamentul va aproba 2.5% din PIB, iar asta inseamna ca proiectul meu e sa trecem de 30% din aceasta suma pentru inzestrare.

Limita NATO este de 20%, anul trecut am avut 26%, deci cred ca avem nevoi importante, si cred ca vom aduce si planurile legate de inzestrarea fortelor terestre, achizitia de avioane pentru zona aviatiei, achizitia de corvete, sau alte forme de armament modern, vom cumpara mai repede.

Exista niste planuri, iar tarile insista, Romania aflandu-se printre ele, am discutat in ultima vreme la NATO sa facem achizitii conjugate, adica impreuna, sa nu faca fiecare stat separat in functie de banii pe care-I are, si sa incercam, de exemplu, sa aducem cat mai repede proiecte comune.

Inseamna ca facem proiecte de achizitii comune cu statele, achizitii comune inseamna evident, iar Europa facut asta si in Busola Strategica, sa aprobam si alte investitii, si alte fonduri din partea Uniunii Europene, cum este fondul european pentru aparare, care nu a fost folosit foarte bine inainte, dar acum cu siguranta ca va ajuta statele.”