Andrei Baciu: Informarea Oficiala pentru Romani privind o Decizie a Comisiei Europene

Andrei Baciu vorbeste despre unul dintre subiectele care au fost extrem de discutate atat in Romania, cat si in alte zone din Europa in ultimul an de zile, numarul de doze de vaccin cumparate pentru imunizare, el afirmand ca in tara noastra inca se afla milioane de doze primite ca parte a contractelor UE.

Andrei Baciu explica si de ce a decis Comisia Europeana sa incheie contracte cu diversi producatori de vaccinuri inainte ca ele sa fie pregatite pentru a le fi oferite oamenilor, dar si ca pana in 2023 mai sunt foarte multe doze de livrat catre Europa, mai ales ca nu se stie cum va mai evolua pandemia in viitor.

“Asta este o chestiune cu care ne confruntam in ultimele luni de zile, managementul stocurilor. Avem de ordinul milioanelor, si Romania este angrenata in acest mecanism european. Si mai este o chestiune extrem de importanta, s-a vorbit de ce are Romania atatea doze in plus, ce va face cu ele.

Este aceeasi chestiune, si acelasi subiect care se discuta la nivel European. Este explicatia initiala este cea mai importanta, si cea care transeaza subiectul, si anume, in cele mai critice momente ale pandemiei se prevedea aceasta solutie a vaccinarii, insa erau 6 producatori de vaccin care aveau un produs potential, fara ca vreunul dintre ei sa deja un rezultat final.

Comisia Europeana si-a dorit ca toti cetatenii europeni sa aiba acces cat mai repede la vaccinuri sigure si eficiente, astfel ca a facut acorduri cu cele 6 companii care lucrau la vaccinuri atunci. Norocul este ca 5 din 6 companii sa produca un vaccin eficient, putea sa fie invers, adica 1 din 6, iar asa am fi avut suficiente vaccinuri mult, mult, mai tarziu.

Deci asta a fost ideea din spate, s-au luat aproximativ 4 miliarde de doze la nivel european, sigur doze contractate pana in 2023, astfel incat oricare ar fi scenariul epidemiologic, oricare ar fi criza epidemiologica care are putea sa apara, populatia europeana sa aiba acces prioritar la singurul tratament impotriva SARS-CoV-2, care va fi intre noi pe termen lung.

Nu exista niciun element, nicio perspectiva, prin care sa concluzionam ca virusul va disparea dintre noi pur si simplu. Sunt mai multe tipuri de vaccinuri stocate in Romania, noi acolo unde am putut, am suspendat livrarile de vaccinuri, spre exemplu nu mai folosin serul AstraZeneca, si am suspendat livrarile.”