Ministrul Sanatatii: Informarea de Ultima Ora, Cand se Termina Pandemia in Romania

Ministrul Sanatatii ofera un raspuns extrem de important, asteptat de catre milioane de Romani inca de acum doi ani de zile, cu privire la momentul in care se va termina pandemia de Coronavirus in Romania, si toata lumea, insa pentru ca acest lucru sa se intample, mai avem de asteptat.

Ministrul Sanatatii spune ca e posibil ca pandemia sa ia sfarsit anul viitor, insa ca vor mai exista valuri de infectari, si ca virusul nu dispare ca prin minune dintre noi, astfel ca trebuie sa ramanem in continuare vigilenti, dar si ca o metoda extrem de buna de protectie este vaccinarea.

“Absolut, vaccinarea ramane o recomandare, ea isi dovedeste eficienta, chiar doza 3, sau doza 4, s-a discutat, mai ales la persoane care au anumite deficite imunitare, la care raspunsul imun este slab dupa 2 doze de vaccin, sau nu este persistent, si atunci sigur ca vaccinarea este utila.

Macar celor care calatoresc in zone in care incidenta acestei infectii este ridicata. Ne gasim intr-o perioada medie, adica acum de curand, de 2 – 3 zile, am scazut sub putin sub 1 la rata bazala de reproducere a infectiei. Am avut o crestere pana la 1.13 in aceasta perioada, insa acum ea este in scadere.

Urmarind intr-un context putin mai larg, la nivelul regiunii europene a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se observa o scadere in cam toata regiunea. Mai sunt doar 4/5 tari care sunt in zona rosie, restul sunt in zona galbena, restul in zona verde, totul arata un trend descrescator, probabil dublat si de incalzirea vremii.

Sper sa se intample asa (n. red. referitor la incheierea pandemiei in 2022), dar va dati seama ca nimeni nu poate sa stie sigur. Eu va spun ceea ce cred din punct de vedere profesional, nu ca si reprezentant al guvernului, eu sunt totusi microbiolog, deci sunt intr-un domeniu direct legat de acest tip de patologie infectioasa.

Vor mai exista valuri, sau vor mai exista focare de imbolnavire, dar cred ca trend-ul descrescator al pandemiei la nivel global este evident, si vom ajunge la o situatie in care ea sa nu mai fie declarat o situatie de urgenta publica probabil anul viitor. Virusul va continua sa circule, si din cauza asta este bine sa protejam, mai ales grupurile vulnerabile, avand vaccinuri la dispozitie.”