Ministrul Educatiei: Masuri de Ultim Moment, Premiera pentru Elevii din Scoli

Ministrul Educatiei Masuri Ultim Moment Premiera Elevii Scoli

Ministrul Educatiei le transmite milioanelor de elevi din toate scolile Romaniei masurile care au fost luate special pentru ei, si care vor avea un impact foarte mare ca parte a noii structuri a anului scolar, fiind eliminata obligatia de a sustine tezele la fiecare final de modul, sau semestru.

Ministrul Educatiei spune ca profesorii sunt cei care decid cum ii evalueaza pe elevii cu care fac ore, dar mai mult decat atat, vor trebui sa descrie punctele forte si slabe ale elevilor atunci cand le acord note, ceva ce vine ca o premiera pentru scolile din Romania in momentul de fata.

“Scoala Altfel si saptamana Verde se aplica tuturor elevilor, in modulele 4 si 5, la alegerea scolii. Unele scoli vor putea alege Saptamana Verde in modulul 4 si Scoala Altfel in modulul 5, altele vor putea face invers. Nu este secret, am incercat sa sustinem relevanta acestor teze.

In urma rezultatelor din primul semestru al acestui an scolar, am sesizat ca sunt irelevante aceste teze semestriale obligatorii, drept urmare, odata cu structura anului scolar pe cele 5 module de invatare, evident ca se impune o modificare si din perspectiva evaluarii.

Fiecare profesor stie cel mai bine sa faca evaluarea pe parcurs, o evaluare ritmica, fara sa existe obligatii impuse artificial, iar media de la finalul anului scolar va fi intr-adevar o medie relevanta. Noi am anuntat deja ca vom sustine renuntarea la obligativitatea tezelor. Profesorii sunt cei care sunt responsabili de o evaluare ritmica pe parcurs.

Nu mai sunt puncte obligatorii de evaluare prin aceste teze pe parcursul anului scolar, deasemenea va fi nevoie de o evaluare narativa, notele vor trebui sa fie insotite de o descriere a punctelor tari, si a punctelor slabe pentru fiecare elev, astfel incat acel elev sa stie unde trebuie sa intrevina. Structura anului scolar inseamna impartirea pe calendare.

Mai departe, renuntarea la teze va trebui sa faca obiectul regulamentului de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar. Odata cu aceasta modificare vom aduce si precizarile necesare, asa cum am promis ca in luna martie vom anunta structura anului scolar, si am anuntat-o, apreciind consultarile cu parintii si elevii, dar mai ales cu expertii scolari care au confirmat ca e unanim recunoscuta aceasta repartizare pe module de invatare, tot asa spun ca veti afla din timp modificarile ROFUIP.”