Ministrul Energiei: Informarea de Ultim Moment, Decizii Majore pentru Energia Electrica

Ministrul Energiei Informarea Ultim Moment Decizii Majore Energia Electrica

Ministrul Energiei ii informeaza pe romanii din intreaga tara in legatura cu o serie de decizii foarte importante care au fost luate pentru viitorul energetic al Romaniei, ele putand aduce si preturi mai mici pentru facturile de energie electrica, dar nu imediat, ci in timp, proiectele fiind unele de lunga durata.

Ministrul Energiei vorbeste despre parteneriate pe care Romania le-a facut cu tari din apropierea noastra pentru dezvoltarea retelei regionale de hidrogen, dar si despre alte proiecte menite sa faca disponibila o cantitate mai mare de energie electrica pentru sistemul national din care consuma toata populatia Romaniei, si nu numai.

“România se implică alături de alte state din UE în dezvoltarea rețelei regionale de hidrogen. Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. va face un parteneriat strategic cu operatorii de transport de gaze naturale din Europa Centrală (din Polonia, Slovacia și Ungaria) pentru pentru a dezvolta rețeaua de transport pentru ”gaze verzi”.

În baza unui memorandum de înțelegere semnat astăzi va rezulta un studiu de fezabilitate. Și la ministerul Energiei lucrăm la elaborarea strategiei naționale pentru hidrogen. În plus, avem fonduri din PNRR pentru investiții în infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde ca măsură de tranziție).

Precum și capacitățile de producție a hidrogenului verde și / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice și pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.

Aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanțarea unor proiecte strategice în sectorul energetic din România! Comitetul de Investiții a dat astăzi aprobarea pentru a primi bani, din Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte importante de investiții! Este vorba despre: 8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780 euro, din care 469.561.946 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producție de 735 MW.

Alte 2 proiecte CCGT pentru CEO, respectiv Isalnița în valoare totală de 506.250.603 euro, din care 253.125.302 euro din Fondul pentru Modernizare, și Turceni, în valoare totală de 335.009.630 euro, din care 167.504.815 euro din Fondul pentru Modernizare. Vorbim de o capacitate totală de 1200 MW.”