Ministrul Sanatatii: Mesajul de Ultima Ora, Schimbarea Radicala din Romania

Ministrul Sanatatii Mesajul Ultima Ora Schimbarea Radicala Romania

Ministrul Sanatatii le vorbeste milioanelor de romani din toata tara despre o serie de schimbari extrem de importante care vor afecta foarte multi oameni, iar despre ele poate ca ati auzit, deoarece vorbim despre ideea de a se trece sistemul SMURD de sub comanda MAI, si a lui Raed Arafat, la ce al ministerului sanatatii.

Ministrul Sanatatii spune ca nu vrea in mod explicit sa faca acest lucru, ci doar explica ideea sa legata de un sistem de servicii de urgenta integrat, nu unul separat intre doua ministere, fara a spune ca vrea sa mute SMURD sub comanda sa, ceea ce oricum nu ar fi usor de realizat.

“Eu v-am explicat un concept (n. red. privind integrarea serviciilor de urgenta), noi lucram in cadrul unei legislatii in momentul de fata care prevede diverse responsabilitati, coordonare metodologica, coordonare operativa, lucruri de genul acesta.

Dupa parerea mea, aceste tipuri de abordare care nu sunt integrate, ci sunt separate, sunt mai greu de gestionat, si cred va dau un exemplu din viata reala, din pandemie. La Institutul Matei Bals, unde lucram, veneau pacientii cu ambulante, unitatea de primiri urgente era plina de pacienti, ambulantele tot veneau, sectiile erau pline, nu aveam unde sa aducem pacientii.

Unii au fost tratati in ambulante, ambulantele erau blocate, nu puteau aduce alti pacienti. Asta este vreau sa va spun, ideea este nu numai sa aduci si sa acorzi asistenta la spital, trebuie sa vezi ce se intampla si ulterior. Nupoti sa disjungi aceste doua sisteme, de acordare de asistenta in spital, si de servicii medicale de urgenta prespitalicesti, ele trebuie undeva integrate.

Sistemul medical este unul, este pentru noi, pentru cetateni, nu pentru cei care il conduc in diversele lui aspecte, este pentru cetateni. Cand reusim sa constientizam total lucrul acesta, atunci vom putea lucra spre binele oamenilor din aceasta tara.

Nu are vreo legatura ceea ce am spus eu, si repet, scopul acestei conferinte, si al acestei dezbateri nu este legat de probleme personale (n. red. intrebat despre dispute cu Raed Arafat), sau de probleme de natura administrativa. Eu v-am explicat cum vad eu, si cum vad colegii mei functionarea sistemului de sanatate. Dumneavoastra personalizati imediat, vrei sa iei de la persoana B, si s-o treci la persoana A. Nu despre asta este vorba, intelegeti ca daca vom continua cu dezabaterea polemica, in loc sa raspundem problemelor oamenilor, nu vom reusi.”