Ministrul Sanatatii: Anunt cu Atentionarea de Ultima Ora cu Milioane de Romani Vizati

Ministrul Sanatatii le transmite romanilor o atentionare foarte serioasa in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbeste despre ceva ce trebuie sa ramana in atentia oamenilor, chiar daca intr-un mod mai putin alarmist, el spunand ca pandemia de COVID-19 nu a trecut inca la nivel global.

Ministrul Sanatatii afirma ca desi patogenitatea variantei Omicron ar fi mai redusa decat cea a variantelor initiale, pandemia inca nu a trecut, si ca este posibil in toamna sa trecem printr-un nou val de infectari in tara noastra, cel mai probabil inclusiv in alte tari de pe glob, deci trebuie in continuare vigilenta.

“Pandemia a trecut pentru moment, nu putem sa facem niciodata afirmatii transante, daca discutam despre un virus atat de versatil precum este Coronavirus. Este un virus ARN, prin biologia lui intrinseca este foarte, foarte, versatil, da nastere unor mutatii care se pot dovedi de succes pentru virus, in sensul ca se transmite mai rapid.

Poate sa produca si forme de boala mai grave, totusi uitandu-ne retrospectiv in istorie, aceste pandemii generate de virusuri cu tropism respirator au o perioada circa 2 ani de zile in care evolueaza si pun probleme globale la nivelul sanatatii publice, dupa care odata cu obtinerea unei imunitati fie naturala, fie prin vaccinare, patogenitatea scade odata cu cresterea transmisibilitatii.

Cu cat transmisibilitatea este mai mare, cu atat patogenitatea scade si opinia mea este ca vom mai asista cel mult la un val in toamna, fara ca acest lucru sa fie in vreun fel sigur, si cred ca acest val, daca va exista, nu va pune probleme deosebite sistemelor de sanatate din punct de vedere al spitalizarilor, sau al cazurilor grave.

Aceasta imunizare colectiva s-a produs deja prin vaccinare si prin trecerea prin boala, unii facand chiar de 2 ori infectia, nu mai spun de vaccinare, multi dintre europeni fiind vaccinati cu 2, sau 3 doze. In Romania, din pacate, nu avem decat 2.5 milioane de persoane vaccinate cu 3 doze.

Totusi, si in Romania, prin faptul ca s-a vaccinat jumatate din populatie, si a existat o circulatie intensa a virusului, cu siguranta exista o imunitate de grup care isi spune cuvantul in sensul diminuarii efectelor unui nou val pandemic, ea isi va spune cuvantul.”