De ce Pierzi Mirosul Cand esti Infectat de COVID-19 ? Explicatiile Expertilor!

De ce Pierzi Mirosul Cand Infectat COVID-19 Explicatiile Expertilor!

Una dintre simptomele cele mai des intalnite in cazul infectarilor generate de catre COVID-19 este pierderea mirosului, iar in combinatie cu pierderea gustului, indica in mod clar o posibila infectare. Pandemia COVID-19 a avut chiar de la debut oameni cu simptome de acest gen, insa pana recent nu se stia prea bine de unde vin problemele legate de pierderea mirosului.

Ei bine, in urma unor cercetari facute in cazul unor persoane ucise de COVID-19, cercetatorii au ajuns la concluzia ca pierderea mirosului este in efect secundar al infectarii. Mai exact, mirosul nu se pierde din cauza virusului in sine, ci din cauza inflamarii nervului responsabil pentru miros, totul dupa ce sistemul imunitar incepe sa lupte cu el pentru a ne proteja.

Studiul in urma caruia cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie a fost facut in baza a 23 de autopsii, doctorii analizand atat nervii din zona nasului, cat si creierul persoanelor care au murit in urma infectarii cu COVID-19.

Sistemul imunitar produce “victime colaterale” dupa infectia COVID-19

Doctorii au ajuns la concluzia ca inflamarea aparuta in timpul luptei sistemului imunitar cu virusul a generat pierderea mirosului la oameni, iar asta inseamna ca medicatia antiinflamatorie poate fi de un real folos. Doctorii au descoperit ca in unele cazuri virusul a infectat direct nervii responsabili pentru miros, in timp ce in altele nu, dar a doua situatie a fost majoritara, astfel ca asa s-a ajuns la concluzia privind inflamarea.

“În acest studiu de cohortă a 23 de pacienți decedați cu COVID-19 și 14 martori potriviți, s-au observat o patologie axonală mai severă, pierderi axonilor și patologia microvasculară în țesutul olfactiv de la pacienții cu COVID-19 decât cel de la indivizii de control.

Patologia olfactivă a fost deosebit de gravă la pacienții cu modificări ale mirosului raportate, dar nu a fost asociată cu severitatea clinică, momentul infecției sau prezența SARS-CoV-2 în țesutul olfactiv. În regiunea bulbului olfactiv și a tractului olfactiv, infecția cu COVID-19 a fost asociată cu patologia axonală și microvasculopatia, în special la pacienții cu modificări ale mirosului; patologia olfactivă nu a rezultat din leziuni virale directe și poate fi asociată cu inflamație locală.”

Rezultatele studiului au fost comparate cu cele obtinute in urma unor autopsii ale unor persoane care au murit din alte cauze, iar in cazul acestora nu s-a observat un grad la fel de mare de afectare a nervilor responsabili pentru miros. Mai mult, severitatea celorlalte simptome generate de COVID-19 nu are legatura cu severitatea distrugerii la nivelul nervilor olfactivi, iar in unele cazuri au fost afectati si la persoane care nu si-au pierdut mirosul.

Practic, pierderea mirosului nu ar fi generata direct de catre virus, ci indirect de modul in care lupta sistemul imunitar cu boala, organe care nu contin virus fiind “victime colaterale” ale mecanismului de protectie al corpului uman.