Ministrul Educatiei: Premiera de Ultim Moment, Masura pentru Toate Scolile

Ministrul Educatiei Premiera Ultim Moment Masura Toate Scolile

Ministrul Educatiei a vorbit despre o masura in premiera pentru scolile din toata Romania, o masura care era ceruta de ani, si ani, de zile de catre foarte multi parinti si elevi, ea fiind pusa in aplicare dupa ce o lege a fost adoptata si promulgata, iar aici vorbim despre educatia financiara in scoli.

Ministrul Educatiei vorbeste despre interesul elevilor vis-à-vis de educatia financiara din scoli, dar si despre importanta ei pentru viitoarele generatii, plus faptul ca trebuie gandita o strategie clara si utila in ceea ce priveste promovarea acestui tip de materie pentru milioanele de elevi din Romania.

“Aceasta lege vine in beneficiul unor elevi care dincolo de faptul ca poseda conturi bancare, sunt mai obisnuiti, din ce am observat, cel putin elevii de liceu, cu privire la instrumentele de plata moderne. Multi dintre adulti au dificultati in a face plati cu telefonul, plati online, am vazut ca acestea nu se regasesc in randul elevilor.

Notiuni precum calculul valorii in timp a banilor, sau intelegerea principiilor privind plata dobanzii, calcului dobanzii, dobanda simpla, dobanda compusa, sunt lucruri care cred ca trebuie sa fie cunoscute, iar complexitatea lor trebuie sa fie adaptata nivelului de competente si a varstei elevilor.

E foarte important, spre exemplu, pentru elevi de liceu sa inteleaga conceptele de risc si randament, eventual risc versus randament. Sa inteleaga ce este inflatia, traversam o perioada in care vedem cu totii, vorbim despre inflatie, din pacate mai mult decat am vorbit in ultimii ani. Sunt lucruri pe care elevii trebuie sa le cunoasca.

Am constatat ca exista un interes pentru aceste lucruri, am constatat nemijlocit pentru ca pe 11 aprilie am participat la o intalnire cu 200 de elevi la Colegiul National Sf. Sava, la care reprezentanti ai ASF, ai Bancii Nationale, a fost si initiatorul legii pe care vad ca o apreciem, si am constatat nemijlocit interesul elevilor.

Au adresat 30 – 40 de intrebari. Faptul ca au adresat din proprie initiativa atat de multe intrebari, cred ca se constituie intr-o dovada ca la nivelul ministerului trebuie sa facem mai mult pentru a promova educatia financiara. Acest “mai mult”, dincolo de ceea ce s-a facut si se face, trebuie sa se faca si printr-o strategie pentru educatie financiara.”