Ministrul Educatiei: Masurile Extrem de Importante de Ultim Moment pentru Scoli

Ministrul Educatiei Masurile Extrem Importante Ultim Moment Scoli

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o serie de masuri oficiale extrem de importante pentru scolile din toata Romania, iar asta pentru ca autoritatile au luat decizia de a le oferi parintilor motive serioase de a isi trimite copiii la scoala pentru reducerea abandonului scolar.

Ministrul Educatiei spune ca masura face parte din strategia de educare a parintilor, cea care a fost anuntata in premiera in cursul zilei de ieri, si cea care vine ca o surpriza totala pentru Romania intr-o perioada in care abandonul scolar este la cote ridicate.

“In mod sigur abandonul scolar este o problema extrem de grava, un abandon de 15.3%, care a crescut la 15.6% in anul 2020, si asteptam cu ingrijorare datele din anul 2021. Criza sanitara a crescut abandonul scolar, alaturi de diferentele uriase dintre abandonul scolar din mediul urban, care este sub 5%, si in mediul rural, care este peste 25%.

La nivel european diferentele sunt intre 10% – 15%, insa in Romania iata ca ele sunt pana la 25%, necesita actiuni integrate. Este doar o parte aceasta strategie parentala a unor actiuni integrate. As vrea sa reamintesc faptul ca recent am semnat contractele de finantare pentru 1.415 scoli care sunt definite ca fiind cu risc mare pentru abandon scolar, finantarea fiind de pana la 200.000 de euro pe scoala.

Este prima oara cand finantarea se face in mod integrat, adica avem prevazut inclusiv suport pentru excursii, participarea in tabere, avem achizitie pentru echipament sportiv, pentru echipament IT, avem plata orelor remediale, si orelor de meditatii, avem multe actiuni care sunt eligibile in mod flexibil la nivelul unei scoli.

Ganditi-va ca este vorba despre scoli din mediul rural, cu precarede. 80% dintre scolile care beneficiaza de aceasta finantare sunt din mediul rural, numarul de copii din ele fiind foarte mic. O finantare de pana la 200.000 de euro, plus TVA, per scoala, inseamna o finantare foarte mare per elev.

Avem resurse sa acoperim un spectru de masuri care integrat sa contribuie la reducerea abandonului scolar, pentru ca asa este, aveti dreptate, cauzele sunt multiple. Ca exemplu dau faptul ca pentru multe familii existenta unei mese calde in scoala face diferenta intre decizia de a trimite, sau de a nu trimite copiii la scoala. Un alt exemplu este un cuantum de burse intr-un mod motivant. Cand un parinte intelege ca trimitand 2, 3, copii la scoala, daca invata iau burse, decizia va fi de a ii trimite.” a declarat oficialul.