Nicolae Ciuca: Anuntul Oficial privind Crimele de Razboi din Ucraina

Nicolae Ciuca a facut un anunt oficial important dupa revenirea din Ucraina, unde a vizitat orasele Irpin si Borodianka, unde au fost gasiti extrem de multi civili ucisi de catre soldatii rusi, el afirmand ca Romania a alocat 100.000 de euro ca si contributie voluntara Curtii Penale Internationale pentru a cerceta aceste atrocitati.

Nicolae Ciuca spune ca este inadmisibil ca obiective civile sa fie atacate de catre armata rusa, si ca oameni nevinovati sa-si piarda viata, el subliniind deasemenea eforturile facute de catre Guvern si societatea romaneasca pentru a ajuta Ucraina.

“Am să încep prin a exprima încă o dată cât de afectați am fost cu toții față de ceea ce am văzut în Irpin și Borodianka, două localități unde au fost lovite, fără să se țină cont de absolut nimic, zonele rezidențiale în care și-au pierdut viața oameni nevinovați, civili, au fost distruse locuințe, au fost distruse școli, au fost distruse spitale și am putut să vedem la fața locului cum autoritățile locale depun eforturi astfel încât să poată să redea din tot ceea ce poate să însemne partea aceasta de revenire la o așa-zisă normalitate a vieții în cele două localități.

Am discutat despre eforturile pe care le fac pentru reabilitarea rețelelor de curent electric, alimentarea cu apă și în mod deosebit asigurarea serviciilor medicale și desigur continuarea activității în școlile din localitățile respective.

În ceea ce privește măsurile care au fost luate pentru a putea fi identificați cei care au produs aceste atrocități, cei care s-au dedat la crime de război, crime împotriva umanității, am exprimat foarte clar susținerea Guvernului României pentru aceste demersuri la nivel internațional, am subliniat că deja Guvernul României a alocat 100.000 de euro contribuție voluntară pentru Curtea Penală Internațională.

Astfel încât să poată să își desfășoare activitatea în teren, și totodată am oferit posibilitatea ca în funcție de solicitare țara noastră să participe cu experți la derularea investigațiilor în teren. Doresc să subliniez încă o dată că este inadmisibil ca, indiferent de context, să fie atacate, să fie lovite obiective civile în care și-au pierdut viața şi în care își pierd viața oameni nevinovați.

În ceea ce privește întâlnirile pe care le-am avut cu omologul ucrainean, Denîs Șmîhal, premierul Ucrainei, și de asemenea cu președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, am subliniat efortul pe care l-a făcut atât Guvernul României, cât și poporul român, întreaga societate.”