Ministrul Apararii: Informarea de Ultim Moment, Ingrijorarea privind Republica Moldova

Ministrul Apararii i-a informat pe milioanele de romani din intreaga tara in legatura cu situatia ingrijoratoare din Republica Moldova din aceasta perioada in care acolo au loc o serie de provocari in Transnistria, insa deocamdata nu exista posibilitatea aparitiei unui conflict.

Ministrul Apararii spune ca sunt urmarite cu ingrijorare aceste provocari din Republica Moldova, dar sunt sanse infime sa izbucneasca un conflict acolo, sau ca razboiul sa se extinda dincolo de Ucraina, asta in ciuda afirmatiilor facute de catre propaganda rusa.

“In acest moment nu avem asemenea discutii (n. red. despre trimiterea de armament in Ucraina), noi participam, suntem cel mai important hub umanitar, si nu avem in acest moment discutii legate de arme, de trimiterea de material letal.

Sigur ca trebuie sa ne ingrijoreze (n. red. situatia din Transnistria), si ne ingrijoreaza ceea ce se intampla in jurul tarii noastre este vorba de conflicte. In acest moment vedem in acest eveniment o provocare, o incercare de a crea un conflict in aceasta zona, care dupa toate analizele noastre in acest moment nu are sanse sa se dezvolte, sa se desfasoare.

Sigur ca guvernul Republicii Moldova, presidintia, gestioneaza aceasta situatie, sunt intr-o situatie de a verifica, de alarma, de supraveghere a acestei situatii, dar nu vedem ca fiind o problema aceasta. O vizita normala (n. red. vizita delegatiei romane in Ucraina), mi se pare firesc sa fim si noi acolo, sa dam un exemplu de solidaritate.

Romania, insa, a dat din prima zi a razboiului semne de solidaritate, si gesturi concrete de solidaritate. Acest gest al delegatiei noastre a completat, sa spunem asa, ajutorul pe care il dam, printr-o intalnire simbolica acolo la Kiev cu prietenii nostri din Ucraina. Am invitatii din Ucraina, sigur cand o sa am timp, m-am intalnit ieri cu ministrul Apararii, domnul Resnikov, am stabilit sa ne vedem. Deocamdata fiecare lucreaza mai bine in tara lui.

Ne afecteaza (n. red. declaratiile propagandei ruse privind anexarea Republicii Moldova de Romania) numai in masura in care devenim cutie de rezonanta pentru propaganda Moscovei, atunci ne afecteaza. Daca nu devenim cutie de rezonanta, atunci nu are niciun sens, pentru ca ei in fiecare zi cauta in razboiul acesta hibrid, complex, sa afecteze, sa atentioneze, sa atinga opinia publica din tarile care sprijina Ucraina, deci nu cred ca ne afecteaza, si nu cred ca exista o posibilitate de razboi in Republica Moldova.”