Ministrul Sanatatii: Anuntul Important de Ultima Ora despre Finalul Pandemiei in Romania

Ministrul Sanatatii le transmite romanilor un anunt foarte important in legatura cu finalul pandemiei de Coronavirus in Romania, iar asta pentru ca oficialul guvernamental spune ca rata de pozitivare a testelor a scazut la doar 5%, fiind de 3 ori mai mica decat in varful valului 5 de infectari.

Ministrul Sanatatii spune ca inca exista transmitere comunitara a Coronavirus in Romania, dar ea se regaseste doar in orasele mari ale tarii, iar in momentul in care rata de pozitivare va ajunge la 1%, se poate spune ca nu mai exista transmitere comunitara in tara, si ar putea fi finalul pandemiei daca in toamna nu vor mai incepe alte valuri.

“Este o problema (n.red. obligatia de a plati vaccinurile inca nelivrate) pentru ca ne aflam totusi intr-o situatie de criza economica, criza generata de conflict, post pandemie, sau post val pandemic. Trebuie sa gasim o solutie, eu m-am ferit sa dau exemple, sa dau nume, fiecare om judeca intr-un anumit moment in felul lui, nu inseamna ca au judecat gresit.

Ne aflam intr-o situatie pe care trebuie sa o rezolvam si sa avem, cum sa spun, responsabilitate si pentru resurse, si pentru vaccin in general. Stiti bine ca eu sunt favorabil vaccinarii, totdeauna am facut acest lucru, sunt un om de sanatate publica, dar totusi una e una, si alta este alta.

O parte dintre dozele (n. red. care trebuie sa ajunga in Romania conform contractelor) sunt fabricate, avand in vedere ca ele au 6 – 9 durata de valabilitate, cele pentru anul 2023 nu cred ca sunt fabricate. Pentru acest an noi am vazut 6.5 milioane de doze, inca 1 milion din transa de anul trecut, am primit circa 2 milioane de doze, si trebuie sa primim inca 11 milioane de doze, iar in 2023 inca 19 milioane de doze.

Mai avem de platit si din 2021 o suma importanta, nu stiu sa va spun pe dinafara, dar mai exista. Cea mai mare parte a contractului care trebuie platit este pentru dozele din 2022 si 2023. Da, mai exista Coronavirus in transmitere in Romania, nu neaparat in toata tara, dar sunt zone dens populate, cum ar fi Bucuresti, Cluj, Timisoara, unde inca exista transmitere comunitara.

Scaderea este destul de accentuata, eu ma uit poate mai putin pe cifrele legate de numarul de cazuri, ma uit la proportia de pozitivitate a testelor, suntem la 5%. Am plecat de la 15% – 16%, am ajuns la 5%, probabil cand vom ajunge la 1%, atunci putem spune ca si transmiterea comunitara a incetat in Romania.”