Ministrul Sanatatii: Anunturile de Ultima Ora, Milioane de Romani Atentionati Acum

Ministrul Sanatatii le transmite milioanelor de romani din intreaga tara o serie de anunturi extrem de importante, care aduc si o atentionare despre care multi trebuie sa stie, iar asta pentru ca nu este exclus ca valul 6 de infectari generate de catre COVID-19 sa apara in aceasta toamna.

Ministrul Sanatatii spune ca situatia Europei este diferita de cea din China, acolo unde valul 5 genereaza probleme extrem de mari acum, dar pentru ca peste 50% din populatia Romaniei ar fi trecut prin infectie deja, un posibil cal 6 in toamna acestui an ar trebui sa poata fi depasit mai usor.

“Acum este vorba despre situatia generata de Omicron care se transmite foarte usor (n. red. referitor la situatia din China). La acest tip de virus este absolut posibil, la Omicron avem deja cateva subvariante, este absolut posibil, chiar probabil, sa apara. Problema nu este daca apar, ca apar tot timpul alte variante, problema e daca au sansa sa produca infectii care sa genereze probleme sanatatii publice.

Adica daca ai un numar mare de cazuri intr-un timp scurt. Nu exclude nimeni posibilitatea revenirii pandemiei in toamna, de asta e bine sa ai o anumita cantitate de vaccin, sa intervii la grupuri vulnerabile, unii oameni se vor vaccina cu a treia doza daca nu au facut-o inca.

Trebuie sa ai vaccin pentru a interveni, totusi cantitatile pe care le avem in momentul de fata, vreo 8 milioane de doze depozitate sunt… Problema cu ‘reteta de succes” a Chinei este ca e de “succes”, dar pe de alta parte vedeti masuri de restrictie care sunt inaplicabile in orice alta tara.

Nu pot sa spun ca este un model de buna practica daca o astfel de situatie nu poti sa o aplici la nivel global si evident ca o limitare de drepturi de asa maniera, de asa nivel, cred ca e greu de inchipuit, cel putin pentru mine, undeva in Europa. Istoria naturala a acestei pandemii.. vedeti ca cele mai expuse sunt tarile care nu au avut valurile precedent.

Acolo populatia, in ciuda vaccinarii, este la risc pentru ca am vazut ca datorita evolutiei, vaccinul nu mai previne infectia, ci doar previne cazurile grave, si se regasesc intr-o astfel de situatie, mai ales in China, stiti bine, s-au facut vaccinuri… Eu cred ca marea majoritate a oamenilor din Romania au trecut prin boala, chiar daca au fost vaccinati, cu siguranta mai mult de 50%.”