Virgil Popescul: Masurile Oficiale Importante care Afecteaza Milioane de Romani

Virgil Popescul Masurile Oficiale Importante Afecteaza Milioane Romani

Virgil Popescu a confirmat pentru intreaga Romanie o masura extrem de importanta care a fost pusa in aplicare pentru milioanele de oameni din intreaga tara, iar asta pentru ca autoritatile au reusit sa gaseasca solutii pentru eliminarea completa a gazului rusesc din distributie in toata tara noastra.

Virgil Popescu spune ca totul a fost posibil multumita unor masuri aplicate inca din cursul anului trecut, in baza acestora putand fi adus gaz in Romania din mult mai multe surse, iar asta ar trebui sa ne ofere independenta in fata Rusiei, si poate chiar ar putea tine mai bine preturile sub control in viitor.

“Lucram inca de la sfarsitul anului trecut, ati vazut ca am tot fost in diverse turnee in Azerbaidjan, in Quatar, in Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, in Turcia, deci discutam sa aducem gaz din alte surse decat sursele gazului rusesc in Romania. Nu avem decat 2 rute de transport.

Daca discutam acest lucru anul trecut, va puteam spune ca nu se putea. Pana la sfarsitul anului trecut, Romania nu avea alta posibilitate de a aduce gaz decat din Federatia Rusa, din lipsa de infrastructura. Gazul, spre deosebire de petrol, nu poate fi adus asa simplu.

In Marea Neagra nu poate fi amplasat la Constanta un terminal LNG pentru ca turcii nu permit trecerea vaselor de acest gen prin Bosfor. A fost un accident mare, explozie si incendiu mari, in urma cu ceva timp, si de atunci Bosforul este inchis pentru transportul de LNG, si atunci trebuie sa ne gandim la rute de transport.

In 2020 impreuna cu cei de la Transgaz am luat decizia si am implementat rapid decizia europeana modificata, iar conductele de tranzit care aduceau prin Dobrogea – Ucraina gazele si se duceau spre Turcia au fost introduse in Sistemul National de Transport, contractul de exclusivitate cu Gazprom a fost reziliat de comun acord, si s-au facut lucrari de reverse flow pana la finalul anului trecut.

La granita cu Bulgaria putem primi si putem da gaze, la granita cu Ucraina putem primi si putem da. La fel, granita Bulgariei cu Turcia este in reverse flow, si incepand cu sfarsitul anului trecut, Romania are un prim culoar de transport pentru a putea aduce gaze prin Turcia – Bulgaria – Romania, prin Turcia putem aduce LNG in tara noastra.”