Virgil Popescu: Mesajul de Ultim Moment despre Razboi pentru Milioane de Romani

Virgil Popescu Mesajul Ultim Moment Razboi Milioane Romani

Virgil Popescu vorbeste despre gazele naturale in Romania in contextul razboiului din Ucraina, una dintre cele mai mari probleme care a generat si noi cresteri ale preturilor la energie in tara noastra, insa el spune ca exploatarile din perimetrul Neptun Deep al Marii Negre nu vor fi afectate de invazie.

Virgil Popescu spune ca investitiile in aceasta zona vor continua pentru ca Romania sa poata extrage gaze naturale, cel mai devreme in 2024 din anumite perimetre, iar multumita lor isi va asigura nu doar consumul local, ci va putea deasemenea sa exploateze gaze naturale catre alte tari din regiune.

“Gazele din Marea Neagra, din perimetrul Neptun Deep, nu cred ca vor veni mai devreme de 2026 – 2027. Noi o sa incercam, si am avut discutii cu Romgaz si cu Petrom, sa incercam ca odata ce au intrat in acest proiect, sa urgentam, si sa ardem niste etape cu partea birocratica, cu avizele, care nu au fost inca luate, care trebuie luate, pentru a grabi acest lucru.

Partea pozitiva este ca odata ce vor veni gaze din Marea Neagra, productia Romaniei practic se va dubla, vom vorbi despre independenta completa, si vom deveni furnizor de securitate enegetica regionala. Nu cred ca vom avea probleme, sau intarzieri, din cauza situatiei tulburi din zona teritoriului care apartine Ucrainei.

Perimetrul Neptun Deep nu face parte din cel castigat din acea zona continentala castigata de catre Romania in procesul de la Haga, este in apele teritoriale romanesti, care au fost inca de la inceput, deci nu putem discuta despre acest lucru. Am vrut sa spun ca nu este acolo pentru a intari faptul ca nu poate fi vorba nici despre dispute verbale pe acest perimetru.

Romania este o tara sigura, membra a UE, membra a NATO, iar acum cred ca vedem cel mai bine ce inseamna umbrela de securitate a NATO. Nu cred ca nimeni pune problema securitatii investitiilor in Romania, de altfel investitorii cu care am vorbit nici macar nu discuta acest aspect in momentul de fata.

Ca sa inchidem cu gazul natural, as mai adauga gazul gasit in perimetrele on-shore, in adancime, vorbim despre un perimetrul pe care vrem sa il punem mai repede in exploatare, pentru a avea primele gaze in 2024. Legea off-shore se refera la un regim fiscal de redeventa pentru on-shore si off-shore de adancime.”