Ministerul Apararii: Informarea de Ultima Ora privind Izbucnirea Razboiului in Romania

Ministerul Apararii, prin purtatorul sau de cuvant, ii informeaza pe romani in legatura cu una dintre cele mai importante intrebari pe care foarte multa lume o are, mai exact daca razboiul din Ucraina se va extinde in Romania, iar raspunsul categoric al autoritatilor este ca acest lucru nu se va intampla.

Ministerul Apararii ne spune ca Romania este in siguranta, fiind tara partenera a NATO, iar sansele ca razboiul sa se extinda in Romania sunt extrem de mici, dar autoritatile nu stau relaxate, ci urmaresc atente tot ceea ce se intampla dincolo de granitele tarii noastre.

“Raspunsul este foarte simplu (n. red. la intrebarea privind extinderea razboiului in Romania), aceleasi intrebari erau si inainte de inceperea invaziei pe scara larga, aceleasi intrebari au fost puse in mod justificat si la debutul ostilitatilor, si cu siguranta aceleasi intrebari vor fi puse si dupa ce se va finaliza, intr-un fel, sau altul, razboiul.

Suntem pregatiti, as spune ca suntem parte a celei mai puternice aliante politico-militare care a existat vreodata pe  aceasta planeta. Intelepciunea celor care au luat aceasta decizie in anii 1990 – 2000 este cea care ne face sa privim acum spre viitor cu mai multa siguranta. As spune ca nu avem motive de ingrijorare, dar nici motive sa ne relaxam, sa credem ca nimic nu se poate intampla.

Oriunde se poate intampla, insa suntem parte a clubului care conteaza, a clubului care respecta valorile, suntem intr-o companie care este foarte solidara, sunt acum 4.000 de militari NATO care sunt dislocati in Romania, si nu au venit aici la relaxare, ii vedem deplasandu-se dintr-o unitate militara in alta, catre o facilitate de instructie la alta.

Saptamana trecuta am avut o coloana de vehicule care se intorceau de la un exercitiu de tragere la baza Mihail Kogalniceanu, acolo unde sunt dislocati, si va aduceti aminte interpretarile care spuneau ca o coloana de tehnica militara americana se indreapta spre Ucraina. Vom avea astfel de incercari, depinde de noi sa fim intelepti, sa verificam informatiile din surse oficiale, credibilitatea este cheie.

Avem decizii, avem analize, avem discutii care se poarta de foarte multa vreme, tot ceea ce facem acum, si as spune ca ministerul nostru, cat si cele ale altor tari NATO, nu este ingrijorat, ci foarte atent la ceea ce se intampla peste granita. Ucraina nu este singura, suntem parte a comunitatii care sustine Ucraina pe toate palierele in fata acestei agresiuni.”