Eficienta Dozei 4 de Vaccin Impotriva Coronavirus in Cazul Infectarii

Eficienta Dozei 4 Vaccin Impotriva Coronavirus Cazul Infectarii

A patra doza de vaccin impotriva Coronavirus, sau al doilea booster, creste protectia de care beneficiaza persoanele care sunt vaccinate, iar aici vorbim despre cea impotriva formelor grave, sau a decesului, iar asta pentru ca imunitatea completa este o cu totul alta discutie, in final.

Deocamdata doar anumite tari recomanda efectuarea celei de-a patra doze de vaccin, al doilea booster, si exclusiv pentru persoanele vulnerabile, nu pentru populatia generala, deci ramane de vazut ce se va recomanda in final.

“<Un studiu despre al doilea boost (a patra doză de vaccin). Evident, a indus o mai bună protecție pentru cei care primiseră a treia doză de cel puțin 4 luni.

Mai interesant este însă editorialul care însoțeste articolul. Și care puncteaza că, la persoane de 12-18 ani, două doze de vaccin conferă imunitate de lungă durată, conform unui alt studiu publicat recent.

Cred că cea mai importantă frază din editorial este următoarea: “If we are to move from pandemic to endemic, at some point we are going to have to accept that vaccination or natural infection or a combination of the two will not offer long-term protection against mild illness.”

Mesajul fiind foarte clar: vaccinarea previne formele grave de îmbolnăvire și decesul. Aceasta trebuie să rămână dezideratul. Eventual, la un moment dat, va trebui să ne obișnuim cu ideea că, vaccinați sau infectați în prealabil, suntem susceptibil de a face forme moderate sau asimptomatice de boală, așa cum facem în fiecare an măcar una sau două coronaviroze cu virusurile clasice.>

Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.”