Ministrul Apararii: Anuntul de Ultima Ora privind posibile Atacuri in Romania si Livrari de Arme in Ucraina

Ministrul Apararii le vorbeste romanilor din toata tara despre posibile atacuri pe teritoriul Romaniei de catre armata rusa, dar si despre presupusele livrari de arme catre Ucraina, afirmand ca acum nu exista vreun risc real ca Romania sa fie tinta unor asemenea atacuri, deci nu trebuie sa ne ingrijoram.

Ministrul Apararii spune deasemenea ca nu exista inca discutii cu Ucraina pentru livrarile de arme, iar asta pentru ca Romania nu ar fi primit vreo cerere de acest gen, insa daca ea ar veni, ar fi discutata in mod transparent in institutiile statului.

“Aceste lucruri nu s-au intamplat (n. red. intrebat privind posibile atacuri in Romania a convoaielor care merg spre Ucraina). E adevarat in zilele trecute am vazut niste atacuri inclusiv in Liov, unde s-au atacat puncte de infrastructura in zone de statii electrice.

Nu credem ca in acest moment sunt posibile lovituri pe teritoriile tarilor NATO. Sigur ca aceasta incercare de a-i intimita pe toti cei din Europa Centrala si de Est, pe noi cei care ne aflam in flancul estic, apar in fiecare zi. Sunt fake news-uri de la Moscova, dupa care noi ii ajutam sa treaca cererealele si se intorc tirurile cu armanent, tot felul de inventii incercand sa creeze frica in aceasta zona.

Nu ne luam dupa comunicarea ruseasca, n-am avut inca o cerere de tranzit, dar daca o vom avea din partea Bulgariei, sau din partea Ucrainei, acestea nu trebuie sa aiba aprobari speciale, se aproba de minister, daca este vorba despre tranzitul pe teritoriul nostru a unor elemente care inseamna sa zicem tehnica militara, nu credem ca este un pericol pentru Romania asta.

Lumea a dat si a anuntat, am dat si noi la inceput elemente neletale si chestiuni care nu tin de armanent neaparat, adica masti, veste antiglont, casti, si alte lucruri care tineau de zona asta. Lucrurile acestea sunt legate de ceea ce poate sa faca cu ele tara care le cere, Ucraina in cazul de fata.

Sigur ca si noi avem tehnica veche, de tip sovietic, am inceput sa o schimbam si noi, si o sa ne mai dotam in viitor. In acest moment o sa vedem daca va fi cazul, acum nu putem sa anticipam de ceea ce au nevoie Ucrainienii. A fost o conferinta de presa in care ministrul Reznikov si apropiatii au prezentat in principiu ce tipuri de armament le lipseste.”