Ministrul Transporturilor: Deciziile de Ultim Moment cu Impact pentru Toti Romanii

Ministrul Transporturilor Deciziile Ultim Moment Impact Toti Romanii

Ministrul Transporturilor a anuntat in mod oficial deciziile de ultim moment care au fost luate la nivel guvernamental, si care vor avea impact pentru milioane de romani din toata tara, prima dintre ele vizand preturile pentru materiale de constructie, aceasta viind luata in comun cu ministerul invstitiilor.

Ministrul Transporturilor spune ca decizia vizeaza ajustarea preturilor din contractele de achizitii publice, iar aseparat de asta se vorbeste inclusiv despre un nou segment de autostrada care ajunge mai aproape de constructie multumita unei documentatii trimise la ANAP pentru validare.

“Am aprobat astăzi, în ședința de Guvern, Ordonanța de Urgență care permite ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile! Documentul inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este foarte important inclusiv pentru derularea contractelor de infrastructură ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în contextul escaladării prețurilor la materialele de construcție.

Din cauza conflictului militar din regiunea Mării Negre, prețurile la mixturile asfaltice, bitum, oțel sau fier-beton au înregistrat creșteri și de peste peste 40%. Această situație s-a suprapus pe criza anterioară, provocată de pandemia COVID 19, care a dus la o creștere a indicelui de cost total în construcții cu aproximativ 18% (din care 60% a fost generată de creșterea costului la materiale în construcții și 40% de creșterea costului cu manoperă).

Ordonanța de Urgență, aprobată astăzi, se referă inclusiv la ajustarea prețurilor din contractele de achiziție publică, contractele sectoriale și acordurile cadru finanțate integral sau parțial din fonduri externe nerambursabile, aflate în derulare. Luăm astfel măsuri concrete pentru corectarea unor situații care pot afecta construcția obiectivelor de infrastructură de interes național sau regional.

Cel mai lung tunel din România este cu un pas mai aproape de construcție! CNAIR a transmis la ANAP pentru validare documentația pentru etapa a 2-a a licitației Tronsonului Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, care include și Tunelul Meseș (Autostrada Transilvania).Prima etapă a licitației pentru acest lot a fost lansată, în luna aprilie 2020, la un preț estimat de 4,5 miliarde de lei (fără TVA).

Cel mai dificil lot al autostrăzii Transilvania are o lungime de 41 de km din care 2,9 km reprezintă tunelul Meseș, cu un cost estimat de aproximativ 1 miliard de lei (fără TVA). Tunelul (forat) va avea două galerii și două benzi de circulație pe fiecare sens. Pe acest lot urmează să mai fie construite 65 de viaducte, poduri și pasaje, cu o lungime totală de 13 km.”