Ministrul Apararii: Important Anunt de Ultima Ora privind Noul Battlegroup NATO

Ministrul Apararii le vorbeste romanilor din toata tara despre una dintre cele mai importante decizii care a fost luata in legatura cu Romania in cursul acestei primaveri, si aici vorbim despre un nou battlegroup al NATO care va ajunge in Romania pentru a intari siguranta granitelor noastre in timp ce razboiul din Ucraina continua.

Ministrul Apararii spune ca acest nou battlegroup nu e foarte departe de a fi trimis in Romania, fiind facute deja inspectii la bazele in care ar urma sa ajunga soldatii, asa ca undeva in cursul lunilor iunie, sau august, ar putea ajunge soldatii pe care-I asteapta tara noastra, Franta fiind natiunea lider in aceasta situatie.

“Evident ca se lucreaza acum, actualitatea este pentru celalalt battlegroup, cel care a fost stabilit odata cu cele 4 de prezenta inainta in Bulgaria, Romania, Ungaria, Slovacia, deci cele care completeaza battlegroup-urile prezente mai inspre nord, cu inca 4 inspre sud, unde din nou Franta este natiune lider.

Franta a anuntat deja prezenta Belgiei, a Olandei, avem si alte propuneri, insa in principiu, Franta fiind natiunea cadrul care alege partenerii. Noi am trecut de faza de inspectii, am avut inspectii din partea natiunii cadru, au fost incantati de conditiile pe care le-au gasit la noi, au fost si la Mihail Kogalniceanu, si Cincu, si in alte zone.

Este o posibilitate (n. red. de a se face o baza militara la Cincu), nu s-a ales in mod definitiv, dar este una dintre posibilitatile foarte bune pentru ca sunt conditii foarte bune, poligoane aproape, muntii aproape, se pot face aplicatii interarme, se poate lucra tot timpul in aceasta zona.

Intentionam ca pana la final de iunie, cand se va stabili acel concept strategic nou prin summitul NATO de la Madrid, sa avem in principiu definitivate toate conditiile si toata organizarea acestui battlegroup, si probabil ca pana in vara, iulie sau august, sa avem si prezenta trupelor pe teritoriul nostru. Ati vazut ca si regimentul american din Germania a venit foarte repede, in 2 saptamani a venit cu echipament cu tot. Deci dupa ce se iau hotararile politico-militar, lucrurile merg foarte repede.

In privinta inzestrarii facem in aceste zile, si astazi am avut o discutie cu staff-ul armatei romane, cu domnul general Petrescu, am inceput sa discutam foarte serios, iar saptamana viitoare vom avea un comitet de planificare in ceea ce priveste dotarea si inzestrarea armatei pentru urmatorii ani.”