Virgil Popescu: Masurile de Ultim Moment Adoptate Oficial pentru Romani

Virgil Popescu Masurile Ultim Moment Adoptate Oficial Romani

Virgil Popescu le vorbeste tuturor romanilor despre una dintre cele mai importante decizii care ne vizeaza pe toti dintre noi, iar asta pentru ca viitorul energetic al Romaniei este adus in discutie aici, autoritatile fiind extrem de hotarate sa adopte legea pentru exploatarea offshore din Marea Neagra.

Virgil Popescu spune ca exista un potential de 20 GW de energie electrica care pot fi produs in Marea Neagra, ca un maxim, iar separat de asta vorbeste despre ceea ce inseamna investitiile acolo, ce discutii au fost dusi cu bulgarii pentru viitoare proiecte comune, dar si ce se intampal cu fondul pentru modernizare.

“Exista un potential urias de 20 GW de energie electrica in Marea Neagra. 20 GW este maximul potentialului, si vom vedea ce procent din el va putea fi fructificat. Exista interes foarte mare din partea investitorilor, de aceea vom si grabi aceasta lege privind exploatarea din Marea Neagra.

La nivelul Marii Negre eu chiar am propus inclusiv anul trecut colegilor bulgari intr-o intalnire de la Sofia, am semnat acum cu colegii bulgari o declaratie comuna pentru energie regenerabila inclusiv in Marea Neagra, sa facem proiecte comune. Am discutat inclusiv la nivelul Uniunii Europene acest lucru.

Un proiect de acest gen dintre Romania si Bulgaria ar putea fi finantat inclusiv de catre Comisia Europeana. Banii din PNRR, daca v-ati uitat, au o destinatie clara, dar aici nu vorbim despre stat, vorbim despre companii. Companiile detinute de stat, cum este Hidroelectrica, pot face explotare, si imi doresc ca Hidroelectrica sa faca acel program pilot de minim 300 mW in Marea Neagra.

Pentru a putea scoate ghidul pentru fondul de modernizare am trimis deja schemele de ajutor pentru finantari mai mari de 15 milioane de euro la autoritati pentru aprobare. Maine colegul meu va fi acolo pentru a discuta si a grabi, dar nu este vorba doar despre un ghid, vor fi mai multe ghiduri pe diversele axe pentru care se va oferi finantare.

Am discutat la Sofia despre interconector, si ni s-a promis atat de catre premierul bulgar, cat si de catre ministrul bulgar al energiei ca va fi gata in cursul lunii iunie. Prospectarea in Marea Neagra ar putea incepe de anul viitor, si tot atunci am putea vedea inclusiv companii care ar putea fi dornice sa faca exploatare.”