Ministrul Apararii: Anuntul de Ultima Ora, Nevoia Urgenta pentru Romania

Ministrul Apararii Anuntul Ultima Ora Nevoia Urgenta Romania

Ministrul Apararii a vorbit intr-un interviu recent despre o nevoie urgenta care exista pentru Romania in momentul de fata, iar asta in conditiile in care tara noastra a decis sa faca un program de inzestrare a armatei, dar are nevoie de o industrie de aparare care sa produca tehnica necesara.

Ministrul Apararii spune ca e nevoie ca in Romania sa fie produsa tehnica militara de ultima generatie pentru a se reduce importurile, care oricum nu pot fi facute rapid pentru ca nu exista produse pe piata, deci e nevoie de sustinerea productiei locale pentru achizitii rapide.

“O sa fiu foarte sincer cu dumneavoastra, si o sa spun foarte clar, ca in acest moment industria noastra de aparare, pentru ca de asta m-ati intrebat in primul rand, are 2 viteze. Avem o industrie de aparare care s-a modernizat prin privatizare, prin joint venture cu firme importante din strainatate, si avem o industrie de aparare care a ramas la nivelul tranzitiei.

Nu a mai fost modernizata tehnica, oamenii si-au pierdut locurile de munca, nu mai avem specialisti, si avem inca foste intreprinderi de stat din domeniul armamentului care nu sunt inca la cel mai inalt nivel de performanta. Am facut parteneriate cu Ministerul Economiei, care detine majoritatea acestor fabrici.

Astazi avem mai multe atuuri pentru asta. In primul rand ca avem traditie. Inca mai exista oameni, statistica pe care mi-au prezentat-o colegii mei acum cateva zile a aratat ca media angajatilor din industria de aparare este de peste 50 de ani, este deja prea mult, trebuie sa vina generatii din urma.

Avem invatamantul dual care ne permite, si in anumite locuri am vazut ca incearca sa sa foloseasca, pe baza invatamantului dual, aceasta oportunitate de a construi, de a aduce forta de munca, tehnicieni tineri care sa invete in domeniul aceasta. Avem in acest moment o urgenta, pana la urma, pentru ca pe mine ca ministru ma intereseaza nu sa cumpar tehnica din afara, dar nu poti sa mai comanzi acum tehnica militara care sa ajunga intr-un an.

Trebuie sa faci programe de inzestrare care dureaza 7 ani, de exemplu, pentru ca nu exista produse pe piata, si atunci ai o problema si de oportunitate, pentru ca este nevoie acum. Una este sa ai fabrica ta care sa produca conform unui plan. Noi, ca minister, suntem cei mai importanti sponsori ai industriei de aparare, pentru ca este cel mai bun furnizor al nostru.”