Ministrul Apararii: Anuntul de Ultim Moment, Noi Legi pentru Armata, Apararea Tarii

Ministrul Apararii Anuntul Ultim Moment Noi Legi Armata Apararea Tarii

Ministrul Apararii le vorbeste romanilor din intreaga tara despre doua noi legi foarte importante care sunt in lucru in momentul de fata, ele urmand a acoperi voluntariatul in armata, dar si apararea tarii, ambele fiind adaptate zilelor noastre.

Ministrul Apararii spune foarte clar ca nimeni nu va fi trimis, in caz de razboi, pe front fara pregatire militara, asa cum se temeau romanii, iar voluntariatul este diferit, gandit pentru a crea un corp de rezervisti care sa fie pregatiti pentru o asemenea eventualitate.

“Vreau sa precizez doua, trei, lucruri, acum lansam o noua lege legata de voluntariat, si o lege legata de pregatirea populatiei pentru apararea tarii. Este o lege pe care am reformulat-o, care exista inainte de NATO facuta, si care evident ca nu mai corespunde.

Sigur ca la un moment dat s-a incercat, s-a facut asa repede un proiect de lege, din toate legile apararii luandu-se cate ceva, si s-a publicat in presa dupa ce a fost respins de catre departamentul de aparare, dar a speriat lumea. In primul rand, cateva precizari, in niciun combatanti, intr-un razboi nu pot sa depaseasca 35 de ani, deci cei care sunt de la 18 la 35 sunt cei care intra in vizor.

Apoi exista… nimeni nu poate fi trimis pe front fara pregatire militara. Exista mai multe tipuri de pregatire militara, si in functie de tipul de profesie militara pe care o ai, si in functie de tipul de formatiune de lupta in care esti integrat. Poate sa existe, de exemplu, pentru militarii voluntari rezervisti, cicluri de 15 zile, dar mai multe cicluri de 15 zile in care faci diverse tipuri de pregatire.

Se poate face, am gandit si un ciclu pentru anumite zone militare, de exemplu daca este vorba despre cyber, pentru cei care lucreaza in zona asta, pentru telecomunicatii, sau altele, sunt mai multe mai complicate de 3 – 4 luni sa lucreze. Sunt tipuri diferite in functie de pregatirea oamenilor de unde vrem sa-i incadram, dar in orice caz, nimeni nu poate fi trimis pe front fara sa faca pregatire militara.

Noi am incercat doua proiecte, unui inainte de a veni eu la minister, cel legat de militarii voluntari, pentru rezervisti. Sunt, poti sa faci, te inscrii la rezervisti, faci o pregatire militara, devii rezervist, si poti lucra in continuare la locul de munca, sa-ti face treaba, si in caz de mobilizare esti chemat, sau esti chemat ocazional pentru specializari, si iei o retributie.”