Sorin Cimpenu: Masura Importanta Anuntata Oficial pentru Binele Elevilor

Sorin Cimpeanu a anuntat in mod oficial adoptarea unei hotarari extrem de importante pentru unele scoli din Romania, o hotarare care ar trebui sa le aduca in secolul 21 multumita banilor care sunt acordati pentru rezolvarea problemelor cu privire la grupurile sanitare neconforme care exista in ele de ceva vreme si care pana acum au ramas nerezolvate.

Sorin Cimpeanu spune ca 126 de scoli au fost nominalizate, in ele invatand 138.400 de elevi, iar ministrul Educatiei spune ca se vor aloca 85.000 de LEI pentru fiecare scoala pentru a se rezolva problema grupurilor sanitare neconforme, asta desigur daca autoritatile vor si dori sa le rezolve in timp util pentur binele elevilor care invata in ele.

“A patra hotărâre de guvern adoptată astăzi privește finanțarea pentru o problemă aflată de multă vreme, din păcate, în atenția publică. Este vorba de școlile care au grupuri sanitare neconforme.

Prin finanțarea alocată astăzi, de către Guvernul României, un număr de 126 de școli nominalizate vor primi finanțare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme, 126 de școli, în care învață 138.400 de elevi. Dacă veți faci o simplă împărțire, veți vedea că numărul mediu de elev pe școală este de 145, deci, este vorba de școli mici.

Autoritățile locale vor avea de îndată, după aprobarea Hotărârii de Guvern, în bugete aceste sume. Este vorba de o sumă medie de 85.000 de lei/școală doar pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branșamente, la apă potabilă și canalizare; aceasta provine din bugetele autorităților locale. Revin: dacă această sumă va fi folosită, la finalul acestui an, vom mai avea în România doar 199 de școli.

Nicio școală cu personalitate juridică, toate 199 sunt structuri. Pentru o bună parte din ele, având viabilitate redusă, s-a decis deja comasarea cu alte structuri. În acest fel, dacă autoritățile locale vor utiliza suma pusă la dispoziție de guvern, vom elimina în scurt timp, total, această problemă care trenează de mult timp în sistemul de educație românesc – grupuri sanitare neconforme.”