Sorin Cimpeanu: Importanta Declaratie Oficiala Privind Scolile din Romania

Sorin Cimpeanu Importanta Declaratie Oficiala Scolile Romania

Sorin Cimpeanu a facut o declaratie foarte importanta care vizeaza scolile din toata Romania, iar asta deoarece el le vorbeste tuturor romanilor si elevilor despre o problema foarte serioasa care are legatura cu sistemul educational din Romania, literatia elevilor si studentilor.

Sorin Cimpeanu spune ca exista probleme foarte mari din acest punct de vedere, si ca ministerul sau cauta solutii pentru a creste nivelul de alfabetirzare, iar proiecte precum Romania Educata si PNRR ar urma sa sustina obiectivele de a creste nivelul de alfabetizare in randul tinerilor romani.

“Competentele de literatie sunt esentiale pentru parcursul educational al unui elev. Mai apoi, sunt extrem de importante pentru dezvoltarea adultilor. Pentru a evaluia corect aceste competente este nevoie de evaluare standardizata. Evaluarea standardizata este un deziderat pe care-l avem de foarte mult timp.

Inca exista foarte multe probleme din perspectiva literatiei, din perspectiva alfabetizarii. Ne-o spun scolile, ne-o spun examenele nationale, ne-o spun universitatile care vorbesc despre alfabetizare in randul absolventilor din domeniul universitar. Astazi ne-o spune si acest studiu privind literatia in Romania.

Sigur, rezultatele sunt triste, pe de alta parte avem o serie de oportunitati. Prima dintre ele se numeste Romania Educata, oportunitate care se concentreaza foarte mult nu numai pe componenta evaluare, ci si pe componenta constructiei acelei curicule care sa genereze acele competente care in momentul in care sunt evaluate sa ne demonstreze ca suntem intr-o situatie mult mai buna decat cea pe care o vedem acum.

Romania Educata va fi pusa in practica conform termenelor stabilite. Din septembrie 2023, sistemul de educatie din Romania va functiona pe cu totul, si cu totul, alte principii. Aceasta este oportunitatea pe care o avem. O alta oportunitate este aceea fara precedent, avand in vede eforturile din mediul public si mediul privat. Nu tin minte sa mai fi existat atat de mare deschidere spre cooperare intre minister si cei care aveti lucruri de spus in domeniul educatiei.

Alta oportunitate este a PNRR, in care exista 3.6 miliarde de euro disponibili pentru a fi investiti in educatie. Acesti 3.6 miliarde de euro sunt sub tutela Romania Educata. Stiti foarte bine ca am initiat deja un prim program care s-a finalizat cu selectia de peste 1.400 de scoli vulnerabile din perspectiva abandonului scolar. Abandonul scolar este legat de rezultatele triste ale raportului de literatie.”