Virgil Popescu: Anuntul Extraordinar de Ultima Ora cu Vesti Bune pentru Romani

Virgil Popescu Anuntul Extraordinar Ultima Ora Vesti Bune Romani

Virgil Popescu transmite un anunt extraordinar de bun pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta deoarece ministrul Energiei ne vorbeste intr-un final despre faptul ca exista sanse ca gazul sa se ieftineasca in Romania in momentul in care oferta va depasi cererea, dar pana atunci exista plafonarea.

Virgil Popescu spune ca pana in 31 martie 2023 oricare dintre romanii din tara va plati un maxim de 31 de bani pentru fiecare kW, astfel ca pana atunci vor fi protejati de legea care impune plafonarea preturilor, iar pana atunci se spera ca pretul gazelor naturale sa mai scada in raport cu preturile normale de acum.

“Este deja o politica clara la nivel european reducerea dependentei, reducerea dependentei de gazul rusesc accelerata. Gazul romanesc sunt convins ca se va ieftini in momentul in care vom avea mai mult gaz decat putem consuma. Regulile de piata sunt simple, cu cat oferta este mai mare decat cererea, cu atat pretul gazului va scadea.

Piata a fost manipulata clar, dupa parerea mea, de catre Gazprom. Nu exista gaz suficient pe piata in momentul de fata, piata este sensibila si reactioneaza la orice se intampla. Pretul se duce in sus cu 2%, 3%, 5%, apoi isi revine dupa un timp, dar nu revine la nivelul ala, de dinainte de cresterea cu 5%, si atat timp cat vom depinde de gazul rusesc, nu cred ca vom ajunge la nivelul din aprilie 2021.

Atunci asistam la o liniste in piata. Consumatorii (n. red. care trebuie sa isi reinnoiasca acum contractele) trebuie sa stie ca exista o ordonanta care functioneaza de la 1 aprilie 2022 pana in 31 martie 2023, iar pretul pentru consumatorul casnic este plafonat la 150 de LEI, plus tariful de furnizare, care este si tariful de transport.

Tariful de furnizare este de 12 LEI, deci nu este cine stie ce. Exista un plafon, pretul pe care il vor plati va fi undeva la 0.25 bani, iar cel mai mare pret care ar putea fi este de 31 de bani. Sistemul functioneaza, au fost niste sincope, trebuie sa recunoastem. Fiecare decide ce face, semneaza cu furnizorul in care are incredere, si care ofera cea mai buna oferta.

Indiferent de pretul din acel contract, pana la 31 martie 2023, nu vor plati acasa gazul natural la mai mult de 31 de bani pe kW, asta este cert, independent si indiferent de cat consuma, aceasta este o noutate fata de ceea ce a fost in iarna trecuta.”