Ministrul Sanatatii: Oficiala Hotarare de Ultima Ora Confirmata pentru Romani

Ministrul Sanatatii Oficiala Hotarare Ultima Ora Confirmata Romani

Ministrul Sanatatii face o serie de schimbari foarte importante pentru sistemul medical din Romania si milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca au fost confirmate printr-un ordin o serie de schimbari legate de procesul de reconversie profesionala. sau imbunatatire a abilitatilor angajatilor din sistemul medical.

Ministrul Sanatatii face schimbarile de mai jos printr-un act care in momentul de fata se afla in proces de transparenta decizionala, astfel ca ramane de vazut cand anume va fi adoptat din moment ce se asteapta eventuale propuneri de modificari venite din partea societatii civile in perioada urmatoare.

“Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate competentă, în colaborare cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), organizează și desfăşoară programe de specializare în vederea reconversiei profesionale, precum şi în vederea dezvoltării abilităţilor profesionale pentru asistenţii medicali generalişti, moaşe şi asistenţii medicali.

În scopul îmbunătățirii organizării și desfășurării cursurilor se impun unele modificări ale actului normativ, pentru o formulare mai clară a unor prevederi și pentru o mai buna și eficientă organizare a programului. Eliminarea procentului din locuri pentru care înscrierea la programele de specializare în vederea obţinerii de abilităţi profesionale să se poată face direct de către asistenții medicali – pentru eficientizarea locurilor disponibile.

Introducerea posibilității de realizare atât a componentei teoretice cât și a celei practice a programelor prin aplicații omologate care permit educația la distanță sincron. Modificarea cotei din bugetul aferent programului alocate managementului programului, la solicitarea Școlii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti.

Eliminarea posibilității de echivalare parțială a pregătirii profesionale efectuate de către asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali în baza altor dispoziții decât cele prevăzute de prezentele norme deoarece nu există soluții din punct de vedere didactic și administrativ la aceasta data.

Având în vedere cele expuse mai sus, am elaborat prezentul proiect de ordin prin care propunem modificarea și completarea Anexei la Ordinul ministrului sănătății nr.1076 din 09 iulie 2019 pentru aprobarea Normelor de organizare şi desfăşurare a programelor de specializare în vederea reconversiei profesionale, precum şi în vederea dezvoltării abilităţilor profesionale pentru asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali, pe care, în cazul în care sunteți de acord, vă rugăm să-l aprobați.”