Sorin Cimpeanu: Ultim Moment, Declaratia foarte Importanta pentru Romania

Sorin Cimpeanu Ultim Moment Declaratia Importanta Romania

Sorin Cimpeanu a facut astazi o declaratie extrem de importanta pentru Romania, si un numar foarte mare de romani, iar asta deoarece vorbim despre o serie de masuri speciale menite sa-i ajute pe studentii din tara sa isi ia imprumuturi pentru a-si continua studiile.

Sorin Cimpeanu vorbeste inclusiv despre imprumuturi pentru universitatile din Romania, el avand ocazia de a discuta cu vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, ajungand aproape de a pune in aplicare una dintre masurile anuntate acum cateva saptamani.

„Ministerul Educației susține accesul studenților la credite acordate de BEI (garanții acordate de Banca Europeană de Investiții cu sprijinul Comisiei Europene, fără taxe și comisioane) pentru a facilita studiul în universitățile românești.Am primit astăzi, la Ministerul Educației, vizita vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții (BEI), Christian Kettel Thomsen – însoțit de o puternică echipă a BEI.

Reuniunea a fost un follow up al dialogului cu conducerea BEI, dialog pe care l-am inițiat la Luxemburg în urmă cu o lună. La întâlnirea de astăzi, organizată în format hibrid, au fost prezenți rectori și membri ai echipelor de conducere a 30 de universități din România, dar și reprezentanți ai uniunii studenților din România.

Temele de discuție au vizat programele de investiții ale BEI: schema de împrumuturi pentru studenți și programul de investiții pentru universitățile din România (o prezentare a acestor programe ale BEI a avut loc la întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor, Iași, 9 aprilie 2022). Programul de garantare a schemei de împrumuturi pentru studenți, prezentat de echipa Fondului European de Investiții (FEI), divizie a BEI, vizează îmbunătățirea accesului la educație și beneficiază de fonduri europene prin programul Invest EU.

Programul se aplică prin parteneriate încheiate exclusiv de universități sau grupuri de universități cu FEI și vizează sprijinirea studenților pentru a studia în universități din țara noastră. De acest program pot beneficia atât tineri din România, cât și din alte state UE sau non–UE. Prin grupul-țintă vizat, programul propus poate constitui un factor relevant pentru dinamizarea procesului de internaționalizare a universităților din România.

Programul de investiții al BEI pentru universități, aflat în implementare, are un buget de 100 milioane euro. Se derulează pe baza acordurilor de împrumuturi încheiate de BEI cu Universitatea Politehnica din București (2019), Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca (2020), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (2020) și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2022). În prezent, se află în evaluare aplicația depusă de Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș.”