Maia Sandu a Cerut Retragerea Soldatilor Rusi din Transnistria

Maia Sandu Cerut Retragerea Soldatilor Rusi Transnistria

Maia Sandu, presedintele Republicii Moldova, a cerut retragerea trupelor armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei, teritoriul pe care ea il considera a fi ocupat ilegal de catre separatisti prin violarea suveranitatii tarii, iar cererea vine in contextul in care in ultima perioada au existat numeroase incidente militare in respectiva zona.

Maia Sandu nu este la prima cerere de acest gen, totusi, in legatura cu suveranitatea tarii sale, iar asta pentru ca in trecut a facut afirmatii similare, insa acum ele au o incarcatura mai importanta din cauza razboiului din Ucraina, dar si a tuturor zvonurilor privind o actiune militara care sa implice si Transnistria.

Conflictul transnistrean este o altă provocare cu care se confruntă țara.

Rămânem angajați soluționării pașnice și politice a conflictului transnistrean, păstrând pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul granițelor noastre recunoscute pe plan internațional.

Totuși, tensiunile recente din regiunea transnistreană au sporit îngrijorările cu privire la o potențială destabilizare.

Guvernul Republicii Moldova depune un efort considerabil pentru a menține situația stabilă și pașnică, urmând calea diplomatică de soluționare a conflictelor.

Și vom continua să facem acest lucru, pentru binele cetățenilor noștri de pe ambele maluri ale râului Nistru, care nu își doresc război sau destabilizare.

Avem o viziune pentru reintegrarea pașnică a țării noastre, care va ghida eforturile noastre de a menține situația stabilă. Credem că astăzi nu există nici o amenințare imediată ca Moldova să fie atrasă în război.

Moldova este, de asemenea, o țară neutră prin Constituție, prevedere susținută de majoritatea cetățenilor noștri, pe care o respectăm. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat neutri, noi am solicitat în mod continuu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența țării noastre.”