Ministrul Educatiei: Hotararea Oficiala de Ultim Moment, Schimbarea Majora in Invatamant

Ministrul Educatiei confirma pentru toti romanii o hotarare extrem de importanta care a fost gandita pentru a se aplica pentru toata Romania, iar in baza ei vor fi facute modificari majore pentru sistemul de invatamant din tara noastra, iar asta deoarece testarile si examenele urmeaza sa fie modificate.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce presupune schimbarea examenului de Bacalaureat pentru a-i personaliza pentru elevii care vor sa demonstreze faptul ca au anumite competente, iar masura este una extrem de interesanta, similara cu cele care exista in alte tari de pe glob in acest moment.

“In momentul de fata Bacalaureatul este cumva un sistem nedrept, pentru ca obtii aceeasi diploma pe trasee diferite, mai simple, foarte complicate, usoare, foarte grele. Diploma de bacalaureat este una singura. Este drept, sa obtii o diploma de bacalaureat cand ai muncit foarte mult este egala pe piata muncii, pe universitati.

Diploma de bacalaureat, de fapt, serveste acum doar la intrarea la facultate, nu mai este acel examen de maturitate cum era. Lumea s-a schimbat, este doar o diploma care iti certifica finalizarea unui, si ar trebui sa iti certifice si achizitia acelor competente.

El trebuie, pe de alta parte, sa fie puternic personalizat in asa fel incat acel elev care considera ca are competenta la o anumita disciplina sa aiba ocazia sa probeze acele competente in cadrul examenului de Bacalaureat, sa primeasca o certificare, iar acea certificare sa fie recunoscuta si pe piata muncii, si pentru acces la facultate.

Spre exemplu, avem elevi care sunt programatori foarte buni. Unde ii dam noi sansa la Bacalaureat sa demonstreze ca ese un programator foarte bun ? Niciunde. Daca ii dai aceasta sansa, si in cadrul examenului de Bacalaureat are acea certificare, s-ar putea ca, nu stiu, Universitatea Politehnica din Bucuresti sa dea burse, si sa permita acce fara examen de admitere celor care au probat intr-o modalitate credibila ca au acea competenta de programator.

Deci sa lasi acces personalizat in acest examen de finalizare a studiilor liceale pentru fiecare elev sa spuna, fara sa fie obligatoriu. Acei elevi care considera ca nu doresc sa sustina un examen la nicio disciplina pentru ca nu se considera competenti la vreo disciplina, vor avea disciplinele dintr-un pool comun, la nivel de baza. Dar peste nivelul de baza sa le permiti elevilor buni sa dea examenul.”