Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Masurile Oficiale Importante Decise pentru Romani

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Masurile Oficiale Importante Decise Romani

Ministrul Sanatatii a luat o decizie extrem de importanta care aduce in atentia tuturor oamenilor o masura de ultima ora care se va aplica in toata Romania, iar asta deoarece vorbim despre un nou ordin care vizeaza substantele biocide care sunt cumparate de unitatile sanitare.

Ministrul Sanatatii a semnat oridnul pe care il puteti vedea mai jos, si care contine o serie de explicatii cu privire la felul in care pot fi achizitionate substantele biocide de catre unitatile medicale, masura fiind una extrem de importanta.

„Ordinul  nr. 1.082/731/2016  pentru aprobarea modelului de documentaţie de atribuire standard privind achiziţia de produse biocide a fost elaborat luând în considerare: necesitatea standardizării documentaţiei aferente procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică de substanţe biocide derulate de către unităţile sanitare.

Urmare modificării Ordinului ministrului sănătăţii, al ministrului mediului şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 10/368/11/201 de avizare a produselor  biocide,  Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice nr. 1.082/731/2016 pentru aprobarea modelului de documentaţie de atribuire standard privind achiziţia de produse biocide nu mai este aplicabilă si nu mai poate fi utilizată  la întocmirea dosarelor în cadrul procedurilor de achizitie.

Eliminarea mențiunilor specifice din standarde, precum și a unor standarde deoarece EN 14885 a fost actualizat și este în permanență actualizat cu standarde noi pentru domeniul medical, asa cum este cazul activității bactericide și levuricide (EN 16615, EN 16616), sporicide (EN 17126), activitatii virucide (EN 16777, EN 17111) si tuberculocide/micobactericide (EN 16615, EN 16616).

Conform prevederilor ordinului în vigoare rapoartele de testare solicitate  la avizare trebuie să fie emise ulterior datei de publicare a standardului EN 14885:2015, s-a constatat că, unele teste depuse de solicitanți prezintă data efectuării analizelor cu mult înaintea publicării standardului menționat, însă cu data eliberării după data apariției standardului EN 14885:2015.

Eliminarea referintei la numarul de lot de fabricatie si data expirarii.Numarul lotului de fabricatie si data de expirare nu pot fi comunicate in faza de licitatie pentru ca nu se stie ce lot se va livra. In momentul licitatiei e posibil sa fie in stoc produsul cu un numar de lot, iar la livrare sa fie altul. Eliminarea mentiunilor referitoare la dezinfectie, conditii, criterii s.a. deoarece aceste aspecte sunt reglementate prin Ordin al MS, in mod separat Ordinul MS 961/2016 a fost abrogat si inlocuit prin OMS 1761/2021.”