Virgil Popescu: Informarea de Ultim Moment, Cand Scad Preturile la Gaze Naturale

Virgil Popescu Informarea Ultim Moment Cand Scad Preturile la Gaze Naturale

Virgil Popescu le spune foarte clar romanilor cand vor scadea preturile pentru gazele naturale in Romania, o problema extrem de serioasa care afecteaza foarte multi romani, el afirmand ca in acest moment preturile pe piata sunt nejustificat de mari, fiind manipulate in scop politic.

Virgil Popescu afirma totusi ca atat timp cat razboiul din Ucraina va continua, iar Romania nu va avea resurse alternative, sau interne care sa-i genereze un surplus, este extrem de greu de crezut ca pretul va scadea, ceva ce ministrul spune de ceva vreme totusi.

„Atat timp cat vom fi in continuare dependenti de gaz din Federatia Rusa, pret al gazului pe care am vazut ca incepand cu a doua parte a anului trecut a inceput sa creasca brusc, fara absolut nicio justificare, practic manipulat prin reducerea ofertei, ca pana la urma asta a fost, s-a refuzat suplimentarea unor cantitati de gaz.

Totul in conditiile in care cu ani in urma asta se intampla, si este evident ca daca vom ramane, vom avea o dependenta, preturile nu vor scadea. Vom depinde de jocurile care se fac la cei care dicteaza la gazul rusesc. Daca Romania si Europa va fi aprovizionata majoritar, si semnificativ majoritar, cu gaz din alte surse decat cele rusesti, atunci evident ca piata se va stabiliza.

Preturile o vor lua in jos din acel punct, asta este normal, eu si acum spun ca avem un pret foarte mare la gaz nejustificat. A crescut cumva costul exploatarilor de gaze ? A crescut cumva… costa mai mult sa scoti gazul din pamantul rusesc fata de anul Trecut ? Nu.. deci pur si simplu sunt jocuri de reducere a ofertei, din jocuri de piata acest pret a ajuns sa fie foarte mare.

Este mentinut acum acolo. Atat timp cat avem acest conflict in Ucraina, nu cred ca vom asista la scaderi de preturi. Avem un conflict, este clar, exista un spectru, daca vorbim despre phase out-ul de petrol rusesc, se discuta despre gaz natural, iar tot timpul cand exista o asemenea incertitudine, nu vom asista la scaderi de preturi.

Cat timp va fi razboi, nu cred ca vom asista la scaderi de preturi, dar daca vom avea suficient de mult gaz lichefiat, si nu vom depinde de cel din Federatia Rusa, sigur ca pretul va scadea, pentru ca nu se mai poate juca cu gazul ca o arma politica, este evident.”