Ministrul Sanatatii: Masurile Europene de Ultima Ora care vor fi Impuse in Romania

Ministrul Sanatatii ii informeaza pe milioanele de romani din intreaga tara despre noi hotarari europene care vor fi implementate in Romania in perioada urmatoare, si care vor fi extrem de benefice, iar asta pentru ca studiile clinice ar urma sa fie aprobate mult mai rapid in tara noastra.

Ministrul Sanatatii spune ca aceasta masura ar putea aduce mai multi producatori de molecule inovative sa faca studii clinice in tara noastra, cu timpi de asteptare mai mici pentru aprobarea lor, iar separat vorbeste despre importanta medicilor de familie in cadrul sistemului de sanatate din Romania.

„Medicul de familie trebuie să fie primul profesionist din sistemul sanitar la care pacientul se îndreaptă pentru consult, îndrumare și tratament.Rolul esențial al cabinetului de medicină de familie este acela de a oferi asistenţă medicală. El are o importanță majoră în promovarea prevenției și a unui stil de viață sănătos.

Ministerul Sănătății apreciază activitatea medicilor de familie și cunoaște nevoile, dar și responsabilitățile, acestui sector. În anul 2022, bugetul pentru medicina de familie a fost majorat cu 22 de procente.

Tot în acest an, medicii de familie au fost implicați în testarea gratiută a persoanelor pentru COVID-19. În conformitate cu noile politici sanitare, de la 1 iulie 2022 vaccinarea anti-COVID-19 va fi realizată numai în cabinetele medicilor de familie. Conducerea ministerului urmărește un parteneriat solid cu medicii de familie și, în această zi festivă, transmite salutul și respectul pentru acești profesioniști!

Semnele sunt de la Europa, in primul rand, pentru ca este o legislatie europeana in momentul de fata pe care trebie sa o respectam si noi, este un proiect de lege care a fost retrimis la Parlament inainte de a fi promulgat, sper sa fie modificat pentru a fi operabil cat mai rapid, si sa permita evitarea acestor situatii in care pentru un studiu clinic asteptam ani de zile ca sa fie aprobat.

Va dati seama ca si interesul celor care dezvolta studii clinice nu exista daca stau ani de zile ca sa fie aprobat studiul respectiv. Este o competitie si intre producatorii de molecule inovative. Este un cadru european, vom avea sigur si unul national. Am avut deja o intalnire chiar zilele trecute cu reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor medicale pentru a gasi solutiile pentru ca anumiti tipi extrem de lungi sa fie evitati.”