Android: ALERTA pentru Toti Utilizatorii, PERICOLUL Confirmat de Google

Android ALERTA Toti Utilizatorii PERICOLUL Confirmat Google

Android este de departe cea mai populara platforma de mesagerie din intreaga lume in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbim despre miliarde de utilizatori cu telefoane si tablete care folosesc sistemul de operare. Din pacate, pentru toti acesti oameni care folosesc Android a aparut o alerta care ii atentioneaza in legatura cu un pericol foarte serios de care sunt vizati, in centrul sau fiind un spyware care faciliteaza instalarea unui malware in terminale.

Android este un sistem de operare sigur pana in momentul in care utilizatorii incep sa instaleze aplicatii din surse nesigure, si le acorda acestora permisiuni pentru a controla in diverse moduri telefoanele. Astazi vorbim totusi despre ceva diferit, iar asta pentru ca Android este atacat de catre hackeri cu exploit-uri de tip zero-day, adica exploit-uri care nu au mai fost cunoscute nici macar de catre Google pana in momentul in care au inceput sa fie utilizate impotriva oamenilor.

Android: ALERTA pentru Toti Utilizatorii, PERICOLUL Confirmat de Google

Android are constant lansate patch-uri de securitate de catre Google pentru rezolvarea acestor probleme, iar unul recent a fost lansat fix pentru a corecta si vulnerabilitatile despre care vorbim aici. Cei care nu-l au instalat pot avea terminalele cu Android infectate cu spyware prin campanii de tip phishing, iar acest spyware faciliteaza instalarea unui malware numit Predator, acesta din urma putand prelua control total asupra telefoanelor, si putand fura orice fel de date.

“O analiză efectuată de TAG a publicat joi o listă cu cinci vulnerabilități zero-day exploatate de Cytrox, un dezvoltator de programe spyware din Macedonia de Nord. Patru dintre aceste cinci vulnerabilități zero-day au fost găsite în Chrome și una în Android.

Aceste vulnerabilități zero-day vizează utilizatorii Android. Predator este un implant de la compania comercială de supraveghere care este analog cu Pegasus de la NSO Group. Una dintre cele mai notabile realizări ale sale este că a dezvoltat instrumente care le permit clienților săi să pătrundă cu ușurință în dispozitivele iOS și Android.”

Android ofera foarte multa libertate oamenilor, iar din momentul in care ei incep sa le acorde aplicatiilor acces la diverse functii, se ajunge in situatia de mai sus, dar Google a lansat un patch pentru a rezolva problema. Desigur ca acest patch trebuie sa fie instalat de catre oameni in Android, daca producatorii telefoanelor si tabletelor pe care le folosesc au decis sa lanseze acele patch-uri inclusiv pentru propriile produse, ceva ce de obicei nu se intampla chiar atat de rapid.

Android ramane intre timp vulnerabil pentru oamenii care nu au patch-urile instalate, asa ca trebuie sa aveti grija pentru a nu ajunge in situatia de a avea terminalul vostru infectat ce aceste programe malitioase.