Sorin Cimpeanu: Noi Declaratii de Ultima Ora privind Masurile Radicale din Scoli

Sorin Cimpeanu Noi Declaratii Ultima Ora Masurile Radicale Scoli

Sorin Cimpeanu vorbeste in noi declaratii despre masurile radicale de ultima ora care vor fi implementate in scolile din toata Romania incepand din cursul anului acesta, dar in principal de anul viitor, pentru a se pune in aplicare viziunea proiectului Romania Educata pentru imbunatatirea sistemului de educatie.

Sorin Cimpeanu explica mai jos modul in care aceste masuri ar urma sa fie implementate incepand cu anul 2023, si despre cele peste 100 de acte normative care sunt necesare pentru ca totul sa fie pus in practica in deplina legalitate in Romania pentru a duce la indeplinire aceasta viziune importanta.

“PNRR nu este un panaceu, dar este un instrument important, fara precedent. As vrea sa va reamintesc faptul ca la inceputul anului trecut in PNRR erau prevazuti 1 miliard de euro pentru investitii in educatie, iar acum avem 3.6 miliarde de euro, dintre care 1.13 miliarde de euro sunt destinate doar digitalizarii.

Deci iata sunt resurse pentru digitalizare, sunt resurse pentru realizarea platformelor de testare standardizata. Aceste platforme trebuie sa fie dublate de standarde. Avand in vedere ca este vorba despre administrare digitala si despre o interpretare care presupune o puternica componenta digitala, avem deasemenea in PNRR o componenta care vizeaza formarea a 100.000 de profesori din perspectiva pedagogiei digitale.

Cu standarde, cu profesori formati, cu platforme existente, pana in anul 2026 vom reusi sa, daca in septembrie 2023 vom avea planuri cadru noi si curiculumuri noi revizuite si la celelalte cicluri, si va trebui sa avem acest lucru, vom reusi ca din anul 2023, si gratie acestor pilotari pe care le demaram inca de acum, vom reusi sa schimbam radical sistemul de educatie.

Incepand cu anul 2023, pana atunci sunt pilotari si pregatiri, pregatiri pentru formarea cadrelor didactice, pregatiri pentru constructia unei banci nationale cu zeci de mii de items care sa reflecte gradul de achizitie al competentelor de catre fiecare elev, si sa fie acele competente corespunzatoare unui curiculum la care se lucreaza, si care va intra in vigoare incepand cu anul 2023.

Pregatim prin implementarea Romania Educata, cel mai amplu proiect care a presupus o consultare publica o lunga perioada de timp, iar acum va trebui sa avem si pachetul legislativ, legislatia primara pentru implementarea acestui proiect, urmat de legislatia secundara. Este vorba despre un numar de peste 100 de acte normative, ordine de ministru si hotarari de Guvern care sa poata implementa legile care vor fi puse in consultare publica.”