Ministrul Sanatatii: Importanta Masura de Ultima Ora Decisa pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Importanta Masura Ultima Ora Decisa Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a adoptat o masura de ultima ora care afecteaza milioane de romani din toata tara, ea fiind asteptata de ceva vreme deoarece a fost anuntata in mod oficial chiar in aceasta primavara, dar iata ca abia acum va fi pusa in aplicare.

Ministrul Sanatatii a hotarat cum vor fi distribuite pastilele de iodura de potasiu catre populatie, iar mai jos aveti primele parti ale ordinului care stabileste procedura prin care pastilele vor ajunge de la DSP-uri la oamenii din tara.

“Ministerul Sănătății distribuie populației medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor cu circuit deschis care distribuie medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se publică pe pagina web a Ministerului Sănătății.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare prezentului ordin, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile din lista prevăzută la art.1.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pun la dispoziția farmaciilor din lista prevăzută la art.1, odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, Ghidul de Informare Generală din anexa nr. 1 la prezentul ordin, cu scopul ca fiecare farmacie să primească, odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a acestuia. Cantitățile distribuite către farmaciile din lista prevăzută la art.1 se stabilesc de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cu avizul Ministerului Sănătății.

Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din lista prevăzută la art.1.

Farmaciile din lista prevăzută la art.1 eliberează medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original. Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la medicamentul iodura de potasiu 65 mg comprimate, prevăzută în anexa nr. 2 la prezentul ordin.”