NATO a Activat un Sistem de Aparare Antiracheta MAMBA in Romania

NATO a Activat un Sistem de Aparare Antiracheta MAMBA in Romania

NATO a anuntat in mod oficial faptul ca fortele armatei franceze au desfasurat un sistem de aparare antiracheta MAMBA in Romania ca parte a masurilor de aparare antiaeriana de care se bucura Romania in aceasta perioada, totul facand parte dintr-o strategie de aparare la nivel european, sisteme Patriot fiind desfasurate in Slovacia si Polonia.

Desfășurarea sistemului de armament francez de ultimă generație MAMBA și a unui post de comandă de apărare aeriană în România sporește Apărarea integrată aeriană și antirachetă (IAMD) a NATO începând cu 16 mai. Într-un efort colectiv, mai mulți aliați furnizează atât avioane de luptă, cât și sisteme de rachete pentru o poziție defensivă sporită pe flancul estic în urma invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei.

Odată cu desfășurarea unui sistem de apărare antirachetă sol-aer în România, Franța și-a mărit și mai mult amprenta înainte, în sprijinul vigilenței sporite a NATO față de potențiala amenințare din Est.

Aceste implementări sunt creșteri esențiale care îmbunătățesc postura IAMD a Alianței într-un mediu geopolitic schimbat.

„Pe lângă desfășurarea Franței în România, Germania și Țările de Jos au desfășurat baterii PATRIOT în Slovacia, iar Statele Unite au trimis două baterii PATRIOT în Polonia în aprilie 2022. Aceste implementări sunt îmbunătățiri critice care îmbunătățesc poziția IAMD a Alianței într-un mediu geopolitic schimbat”, a spus. Generalul de brigadă Christoph Pliet, adjunct al șefului de stat major pentru operațiuni la Comandamentul aerian aliat care supraveghează operațiunile aeriene ale NATO.

„Desfășurarea MAMBA franceză arată capacitatea și voința Franței de a-și proteja propriile interese, precum și pe cele ale aliaților săi”, a declarat colonelul Pascal Ianni, purtătorul de cuvânt al șefei Statului Major al Apărării din Franța. „Permite consolidarea parteneriatului strategic care a unit Franța și România din 2007, în special în domeniul apărării aeriene. Desfășurarea MAMBA este ferm încorporată în grupul multinațional Forward Presence Battle Group pe care Franța, sprijinită de Țările de Jos și Belgia, l-a înființat în România sub egida NATO.

Sistemul de apărare antirachetă și aeriană de suprafață MAMBA este operat de Forța Aeriană și Spațială Franceză ca sistem antirachetă de teatru pentru a proteja locurile tactice împotriva amenințărilor aeriene, inclusiv rachete de croazieră, rachete balistice tactice, avioane cu și fără pilot. Principalele componente ale sistemului sunt racheta interceptor Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel. MAMBA poate opera într-un mediu de război electronic și este interoperabil cu alte sisteme de apărare aeriană NATO.”