Adrian Marinescu: Important Anunt de Ultim Moment Privind Variola Maimutei

Adrian Marinescu transmite un mesaj foarte important cu privire la variola maimutei, boala care a inceput sa sperie tot mai multe persoane din intreaga lume, doctorul spitalului Matei Bals afirmand ca totusi vorbim despre un virus vechi de zeci de ani despre care se stiu multe, si pentru care exista si un vaccin.

Adrian Marinescu reitereaza faptul ca nu exista posibilitatea ca variola maimutei sa genereze o pandemie in intreaga lume, astfel ca nu ar trebui sa se teama omenirea de asta, dar e bine ca oricine ajunge printr-o tara unde exista multe cazuri de acest gen sa fie prudent in ceea ce face dupa ce ajunge acolo.

“Virusul variolei maimutei este vechi de zeci si zeci de ani, ar insemna sa fie o modificare importanta pentru a-l face mult mai transmisibil. In plus, nu exista focare, sunt cazuri izolate, si acolo au ramas. Nu vezi ca in cateva saptamani ai mii de cazuri in tara in care au fost descoperite primele. Nu va fi o pandemie.

Nu sunt putine cazuri, dar nici nu putem vorbim despre o situatie nici macar endemica. Daca tot vorbim de prudenta, sa pastram calea de mijloc. Nimeni nu spune ca nu trebuie sa fim atenti, iar aici intervine intrebarea: cum fac sa ma feresc de infectia virala ?

Raspunsul este simplu, pentru ca in momentul in care cineva are o simptomatologie, sau o eruptie, chiar daca nu stii despre ce este vorba, poate fi si un varsat de vant, dar stai departe. Apropo de Belgia, e prima tara in care exista carantina obligatorie pentru cei confirmati. Nu cred ca e un capat de tara, pana la urma oricine are o boala infectioasa ce face, se izoleaza.

Legat de partea de preventie, vaccinurile nu sunt tintite, dar varianta de vaccin pentru variola umana, din fericire asigura o protectie buna, de 80% – 85%, din datele pe care le avem. Aici este un element intresant, in 1977 a fost eradicata variola umana, iar inca 2 ani s-a mai facut vaccinarea.

Pe urma nu au mai fost vaccinati oamenii cu exceptia situatia in care se mergea intr-o zona endemica, Africa, astfel ca multe cazuri vor aparea la cei nascuti dupa 1979. Am citit studii, se vorbeste de variante de tratament la formele severe, si probabil ca in viitorul apropiat ar putea fi si un tratament folosit special pentru acest virus.”