Ministrul Educatiei: Declaratia de Ultim Moment, Schimbari Majore pentru Invatamant

Ministrul Educatiei a anuntat intr-o declaratie oficiala o serie de schimbari majore pentru invatamantul din Romania, totul fiind facut in premiera pentru tara noastra, iar asta deoarece acum exista un registru matricol pentru trasabilitatea absolventilor de universitati din toata Romania.

Ministrul Educatiei spune deasemenea ca s-a aprobat o modificare pentru legislatia din Romania astfel incat universitatile sa poata face mai multe cursuri online, iar asta pentru ca pana in prezent din cauza legii le era interzis sa desfasoare anumite activitati in afara salilor de cursuri din facultati.

„Un alt lucru esențial și din perspectiva digitalizării: s-a creat prin ordonanța de astăzi baza legală pentru ca trasabilitatea absolvenților de învățământ superior, integrarea lor pe piața muncii și nu numai să poată fi monitorizată.

Practic, s-a creat baza legală pentru ca sistemul Registru matricol unic, existent în Ministerul Educației, să poată fi interconectat, interoperabil cu alte baze de date ale altor instituții, un pas important pentru digitalizare, dar un pas încă și mai important pentru ca școala românească, mediul universitar să fie mult mai bine conectat de societate.

Repet, în acest fel vom putea să avem pentru prima oară informații despre viitorul absolvenților universităților românești. Un alt lucru, tot la nivelul învățământului superior s-a aprobat extinderea duratei programelor de licență în domeniul artelor spectacolului de la trei la patru ani. Este un pas pentru alinierea la ceea ce se întâmplă în spațiul european al învățământului superior.

În acest context, prima măsură adoptată astăzi prin ordonanță de urgență este posibilitatea ca universităților românești, începând cu anul universitare 2022-2023, să poată să deruleze o bună parte din activități în sistem online, beneficiind de mijloace digitale. Până acum, Legea educației definea spațiul universitar prin prezența nemijlocită simultană a studenților și cadrelor didactice.

Prin această schimbare de paradigmă, aprobată astăzi de către Guvernul României, universitățile, pe baza respectării unor standarde de calitate, care vor fi elaborate imediat după publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficial de către Agenția Română de Asigurare a Calității, vor putea să se organizeze astfel încât încă din toamna acestui an, în funcție de domeniu, având un specific pronunțat pe fiecare domeniu, diferențe între socio-umane sau învățământ de arte sau învățământ superior medical, vor putea să organizeze aceste activități online, și în regim online. Este o schimbare importantă.”