Alexandru Rafila: Ultima Ora, Atentionarea care Priveste Milioane dintre Romani

0

Alexandru Rafila Ultima Ora Atentionarea Priveste Milioane Romani

Alexandru Rafila le vorbeste tuturor romanilor despre o noua hotarare care a speriat multi romani din toata tara, iar asta pentru ca in ultimele zile au aparut informatii conform carora romanii care nu isi fac controalele preventive anuale ar putea fi amendati de catre autoritatile din tara noastra.

Alexandru Rafila spune ca asta nu ar urma sa se intample, autoritatile neavand acest lucru in plan pentru oamenii care nu isi fac controale, separat vorbind despre metodologia cu privire la categorizarea cazurilor de variola maimutei in Romania in functie de situatia fiecarui pacient.

“Am mai avut aceasta discutie si ieri (n. red. vis-a-vis de amenzi pentru evitarea efectuarii controalelor medicale anuale), este vorba despre o declaratie a doamnei presedinte a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, nu cred ca este vorba despre amenzi, este posibil, nu stiu exact la ce s-a gandit dansa.

Probabil ca este vorba despre nivelul de decontare in cazul pacientilor care nu acceseaza un pachet de servicii medicale preventive. Aceasta este o chestiune de perspectiva, nu se intampla imediat, iar oamenii trebuie sa fie in primul rand informati. Parerea mea este ca o buna parte dintre concetatenii nostri nu sunt informati ca au dreptul la un pachet de servicii medicale preventive, inclusiv examinare periodica.

Nu poti sa sanctionezi pe cineva care nu este inca informat, asa ca este nevoie de o campanie de informare, de o campanie care sa sensibilizeze si medicii, medicii de familie, si sa asiguram si resursele astfel incat acei oameni sa isi poata face investigatiile la care au dreptul.

Este o metodologie (n. red. referitoare la supravegherea cazurilor de variola), o chestiune tehnica elaborata de colegii de la Institutul National de Sanatate Publica, orice caz de boala eruptiva care nu are un link epidemiologic clar, sau nu are simptomatologie clara, sau un diagnostic de laborator clar, poate fi considerat un caz suspect de variola maimutei.

Ati vazut ca am avut o situatie la Radauti, acolo am fost si eu foarte mirat de ce a fost declarat initial de catre doctorul de acolo cazul ca fiind suspect, deoarece era clar ca era vorba de o mama care venise in contact cu copiii ei care aveau varicela, iar lucrurile erau extrem de clare. Aceasta este solutia, avem definitie de caz care este furnizata de catre ECDC, ea a fost comunicata tuturor Directiilor de Sanatate Publica.”