Ministrul Educatiei: Ultim Moment, Masurile de Interes National, Toate Scolile Vizate

Ministrul Educatiei Ultim Moment Masurile Interes National, Toate Scolile Vizate

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o serie de masuri de interes national care vizeaza toate scolile din tara noastra, impreuna cu milioane de elevi care le urmeaza cursurile, iar in baza lor se elimina mediile si tezele semestriale, fiind modificat si numarul minim de note necesare intr-un an de zile.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre un program care sa aduca mese sanatoase in scoli pentru elevii din toata Romania, finantarea acestuia pentru urmatorii 5 ani de zile fiind de 1 miliard de euro, una foarte mare, dar care este necesara pentru ca elevii sa aiba parte de mancare buna atunci cand merg la scoala.

“Se renunta la mediile semestriale, se renunta la obligativitatea sustinerii tezelor semestriale, va fi necesara o singura medie generala la finalul anului scolar, iar profesorul va avea mult mai multa autonomie in scopul unei evaluari ritmice pe parcursul intregului an scolar.

Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numarul minim de note pentru o disciplina sa fie egal cu N+3, unde N este numarul de ore alocate saptamanal pentru o disciplina. Altfel spus, pentru o disciplina care are 2 ore pe saptamana, intr-un intreg an scolar vor fi necesare cel putin 5 note pentru elevi.

Profesorul, repet, are totala autonomie pentru evaluare ritmica pe parcursul intregului an scolar. Al doilea subiect. A fost stabilita pozitionarea vacantei mobile din luna februarie in intreg sistemul national de invatamant. Sunt 30 de judete care au decis ca vacanta din luna februarie sa fie in ultima saptamana.

Sunt 10 judete care au decis ca vacanta sa fie in cea de-a doua saptamana a lunii februarie, este vorba despre judetele Arges, Bihor, Bistrita Nasaud, Calarasi, Cluj, Hunedoara, Prahova, Dimbovita, Gorj, Teleorman, si sunt Bucurestiu si Suceava care au decis ca saptamana de vacanta din februarie sa fie a doua saptamana.

Am decis de a propune instituirea unui program integrat national numit “Masa sanatoasa in scoli”. Programul urmeaza sa aiba o durata de 5 ani, 2022 – 2027, sa fie gestionat in parteneriat de noi si ministerul Agriculturii, sa aiba o finantare de 1 miliard de euro pentru cei 5 ani, sa cupleze surse de finantare de la bugetul national, si fonduri externe nerabursabile si rambursabile. In total, aceste surse de finantare vor trebui sa genereze 1 miliard de euro pentru finantarea programului astfel incat sa avem o extindere semnificativa a programului de sprijin pentru reducerea abandonului scolar.”